InfoFoto: SNS Kragujevac

Šta rade kada nije predizborna kampanja? Odgovara SRPSKA NAPREDNA STRANKA Kragujevac

Autor: Jovana Mladenović
12:00 | Ponedeljak, 13 05 2024

Portal InfoKG sa kragujevačkim političarima razgovarao je o tome koje su aktivnosti njihovih stranaka sada kada nisu u predizbornoj kampanji - kakvim akcijama se bave, koje su inicijative koje podržavaju, na koji način održavaju kontakt sa glasačima, te koje teme smatraju važnima za život u Kragujevcu i kako ocenjuju političku atmosferu u gradu.

Na naša pitanja danas odgovara Miroslav Petrašinović u ime Gradskog odbora Srpske napredne stranke:

Jedan od slogana Srpske napredne stranke je "Snaga je u ljudima" i zato smo mi nezavisno od toga da li su izbori ili ne stalno sa ljudima na terenu. Za Gradski odbor Srpske napredne stranke u Kragujevcu razlika je samo u intezitetu aktivnosti koje sprovodimo za vreme izborne kampanje i između dva izborna ciklusa. Veliki broj naših članova koje imamo nam omogućava da u toku jednog dana možemo imati više akcija i aktivnosti. Kada već spominjemo izbore koji su za nama treba spomenuti podatak da smo u toku svakog dana kampanje imali u proseku 250 aktivista koji su učestvovali u različitim aktivnostima koje smo organizovali.

Sastanci naših mesnih odbora jedni su od naših osnovnih aktivnosti. Na njima članovi dobijaju informacije o najznačajnijim političkim pitanjima republičkog i lokalnog karaktera koje pre toga razmatramo na sednici Gradskog odbora. Razgovor naših funkcionara sa građanima je nešto čemu posvećujemo puno pažnje. U tim aktivnostima svakako prednjači naš gradonačelnik, a njegov primer jako dobro prate naši narodni poslanici, članovi Gradskog veća i odbornici. Jedna od aktivnosti po kojoj smo prepoznatljivi su naši štandovi, oni su mesta gde naši omladinici zajedno sa našim funkcionerima razgovaraju sa građanima, dele naš staranački informator, ali i mesto gde naši sugrađani vrlo rado popunjavaju pristupnice i učljanjavaju se. Treba spomuniti da pored ovih aktivnosti vrlo često organizujemo skupove i tribine po mesnim zejdnicama na kojima prisustvuju i ljudi koji nisu članovi i simpatizeri SNS-a i koji su nekada i oštri kritičari našeg rada. Na kraju treba spomenuti aktivnost koja se uvek sa velikim oduševljenjem meštana prihvata u svakoj mesnoj zajednici, a to su naše radne akcije koje imaju za cilj da urede neki deo mesne zajednice u kojoj sprovodimo akciju.

Politička atmosfera u gradu proizilazi iz političke bipolarizacije grada na progresivne i destruktivne snage. Progresivne političke snage okupljene su oko politike i ideje čije tvorac Aleksandar Vučić i koje u Srpskoj naprednoj stranci vide organizaciju koja te ideje i tu politiku sprovodi. Sa druge strane imate destruktivne političke snage okupljene oko ličnih praktikularnih interesa heterogene grupe pojedinaca, bez jasne ideje, politike i programa i sa upečatljivim odsustvom lidera kako na lokalnom, tako i na republičkom nivou. I dok kod progresivnih snaga imate Srpsku naprednu stranku koja okuplja sve druge progresivne snage, imate lidera kakav je Aleksandar Vučić, za koga već sada sa sigurnošću možemo da kažemo da on nije samo lider na republičkom nivou već i na evropskom nivou, kada na lokalnom nivou za lidera progresivnih snaga imate Nikolu Dašića onda vidite ozbiljnost, a sa druge strane, na strani destruktivnih politčkiih snaga, bezdan. Teško je govoriti o političkoj atmosferi jer bi političku atmosferu trebalo da kreira borba ideja. Političkih ideja na strani destruktivnih političkih snaga koje na lokalu predstavljaju Slađan, Jekić i Verko nema, ne postoje, potpuno odsustvo svega društveno korisnog i prihvatljivog. U takvoj situaciji, kada sa druge strane nema ideja, programa, Srpska napredna stranka preko zborova i tribina sa građanima kreira političku atmosferu, u kojoj svaki naš sugrađanin može da iznese svoju ideju, predlog, uputi kritiku i zajedno sa onima koje vrše vlast prati realizaciju onoga što se dogovori.