InfoFoto: kulturnonasledje.com

STARI KRAGUJEVAC: Varoška naselja - BUBANJ

Autor: InfoKG
14:00 | Nedelja, 17 05 2020

Bubanj je kraj u Kragujevcu koji je dobio ime po jednoj od najstarijih i najlepših česmi u Šumadiji, Bubanj-česmi. Zahvata stari grad između Lepenice i Gradske bolnice, ulica Zmaj Jovine i Grada Sirena i Sušičkog potoka. Naš narod nazivao je česmu kod koje voda jako ključa Bubanj.

STARI KRAGUJEVAC: Bubanj česma

Česma je postojala još u tursko doba. Hladna voda sa izvora korišćena je u vreme velikih nestašica. Voda sa izvora Bubanj je pomoću saka (buradi na dva točka koje je vukao konj) raznošena po varoši i prodavana. U vreme turske uprave voda sa izvora je odvođena do varoši vodovodom od pečene cigle. Vremenom se, sa izmeštajem gradskog groblja, ovaj kraj počeo naseljavati.

Tekst, uz saglasnost autora, preuzet iz knjige "Stari Kragujevac" Boriše Radovanovića.

Gradsko groblje, koje se naziva i Novo varoško groblje, prošireno je 1928. godine do same česme. U vreme kad su braća Pavlović - Bojadžić ozidala česmu ovaj kraj je već naseljen i nazvan Bubanj. Posle Drugog svetskog rata nikla su čitava nova naselja: Crvene zastave, Banja Luka i Prvi maj. Na praznom prostoru između gradskog groblja i Sušičkog potoka nikao je stadion Fidbalskog kluba Šumadija, jednog od najstarijih fudbalskih klubova u Srbiji, osnovan 1903. godine.

Izvor: Stari Kragujevac/Boriša Radovanović