InfoFoto: JKP Šumadija

Stigli rezultati analiza svinjske pečenice, jaja, dinje i lubenice sa kragujevačkih pijaca: Evo šta nije ispravno

Autor: Branko Vukašinović
10:00 | Utorak, 31 08 2021

U okviru kontrole namirnica na pijacama Erdoglija i Aerodrom, rezultati analiza četiri uzorka svinjske pečenice, pokazali su da jedan ne odgovara datim parametrima, saopšteno je iz Javnog komunalnog preduzeća Šumadija. Proizvođaču je zabranjena dalja prodaja do donošenja rezultata koji dokazuju ispravnost proizoda. Kontrolisani su i jaja, dinje i lubenice, koji su bezbedni za upotrebu. 

Prema godišnjem planu kontrole namirnica koje se prodaju na kragujevačkim pijacama, ovdašnji Institut za javno zdravlje uzorkovao je suhomesnate proizvoda i kokošija jaja na pijacama Erdoglija i Aerodrom.

Mikrobiološkom analizom proizvoda utvrđeno je da su uzeti uzorci jaja ispravni, a da od četiri uzorka svinjske pečenice jedan ne odgovara datim parametrima. Ovom proizvođaču je zabranjena dalja prodaja do donošenja analize kojom dokazuje ispravnost ispitivanog proizoda, a takođe je predloženo da poboljša higijenske mere u svim fazama proizvodnje i prodaje“, saopšteno je iz JKP “Šumadija“.

Na Kvantaškoj pijaci kontrolisano je prisustva ostataka pesticida i teških metala u uzorcima dinje i lubenice, a rezultati analiza su pokazali da su oni zdravstveno ispravni i bezbedni za upotrebu.