Info

Štrajk u Fiatu se nastavlja, veliki protest ispred Skupštine grada

Autor: Branko Vukašinović
09:52 | Utorak, 18 07 2017

Štrajkači prve i druge smene u kompaniji „FCA Srbija“ odlučili su većinom glasova da nastave generalni štrajk. Predsednik štrajkačkog odbora Zoran Marković rekao je da će sutra u 11 sati biti održan veliki skup štrajkača na trgu kod Skupštine grada, uz poziv radnicima kooperantskih i svih drugih firmi i građanima da im se pridruže.

Za danas je najavljena i protestna šetnja štrajkača druge smene od fabrike do zgrade Gradske uprave, dok će radnici prve smene ostati na radnim mestima. Štrajkači će se danas u 10 sati okupiti na mostu ispred fabrike, a u 10,30 sato će krenuti ka Skupštini grada.  

Marković kaže da je iz centrale Saveza samostalnih sindikata Srbije dobio informaciju da je premijerka Ana Brnabić prenela predsedniku SSSS Ljubisavu Orboviću poruku kompanije Fiat da će danas bord direktora raspravljati o daljoj sudbini fabrike u Kragujevcu, uz najavu da će doći do drastičnog smanjenja proizvodnje i otpuštanja oko 320 radnika. Prema njegovim rečima, pošto je ta poruka preneta radnicima obe smene, oni su odlučili da nastave štrajk. 

Portalu InfoKG pojedini čitaoci su poslali fotografiju proglasa, kojim je oblepljen grad, a kojim se građani pozivaju da podrže štrajkače “Fiata”. Sekretar Samostalnog sindikata u Fiatu Saša Đorđević izjavio je za InfoKG da to nije njihov zvanični proglas, iako je na njemu logo sindikata. Dodaje i da u svakom slučaju pozivaju građane da ih podrže u borbi.

Štrajk u “Fiatu” počeo je 27. juna, a zbog toga i većina kooperanata ne radi. Štrajkači traže povećanje zarade sa 38.000 na 50.000 dinara, prijem novih radnika ili drugačiju organizaciju rada, nadoknadu troškova zbog dolaska na posao van standardnog radnog vremena kada nema javnog prevoza, kao i isplatu i povećanje bonusa efikasnosti.