InfoFoto: Stefan Milivojević

Studenti FILUM-a pokrenuli peticiju: Hoćemo prostor, ne obećanja (FOTO)

Autor: InfoKG
10:00 | Četvrtak, 01 02 2024

Studenti FLUM-a pokrenuli su nedavno peticiju kojom traže Iseljavanje iz prostorija OŠ „Đura Jakšić“ u Kragujevcu studenata odseka Likovnih umetnosti i obezbeđivanje drugog prostora sa adekvatnim uslovima za rad, pišu Kragujevačke.

Tim povodom student tog fakulteta i osnivač udruženje TELOK Stefan Milivojević obratio se javnosti autorskim tekstom u kome, između ostalog, u potpunosti podržava napore svojih kolega da FILUM konačno dobije adekvatan prostor za rad.

"Na slikama možete videti kako izgleda deo FILUM-a, na kome studiraju moje kolege sa likovne umetnost. Podržao bih ih lično, ali ne mogu jer iako smo na istom fakultetu nismo pod istim „krovom“ te posle četiri godine nismo imali priliku da se sretnemo, a kamoli upoznamo… Odvažili su se na veoma hrabar korak, a to je pokretanje javne peticije pod nazivom „HOĆEMO PROSTOR, NE OBEĆANJA“, kažem „hrabar“ jer znam kako je to, ja sam „onaj student“ koji je pisao peticiju pa sam za uzvrat dobio (ne)poštovanje i pretnje od strane struktura fakulteta, dekanata, kolegijuma pa do studentskog parlamenta koji očigledno radi samo šta im se sviđa, a ne ono šta treba! I dan danas taj moj „poduhvat“ se prepričava, ali moje kolege i ja nismo dozvolili vređanje i ugnjetavanje određene profesorke", navodi Milivojević.

On ističe da sada ni kolege, koje ne poznaje, ne dozvoljavaju da im se serviraju samo obećanja, a da studentsko vreme provode u prostoru neprihvatljivom za gledanje, a kamoli boravak ili studiranje..

"Kako moje kolege navode, prostor je nehuman, mali, pun buba i vlage, kaplju fekalije, grejanje struja i voda često nisu u funkciji, prozori ne mogu da se otvore, zidovi su oronuli", ističe Milivojević.

On podseća da je Izgradnja zgrade Filološko-umetničkog fakulteta već dobro poznato obećanje. U junu 2020. godine, bivši ministar prosvete Mladen Šarčević u prisustvu Nikole Dašića i tadašnjeg gradonačelnika Radomira Nikolića, obećao je da će se izgraditi poseban objekat za FILUM sa početkom radova 2021. godine, u vrednosti od 5,7 miliona evra i da će taj objekat imati 8.000 kvadrata.

Kako ističe, pre dve godine je FILUM dočekao svoj 20. rođendan bez adekvatnog prostora. Na tom jubileju pored ostalih visokih zvanica prisustvovala je prof. dr Marijana Dukić Mijatović, državna sekretarka Ministarstva prosvete, koja je naglasila da Ministarstvo pruža punu podršku izgradnji nove zgrade FILUM-a, dok je Ivica Momčilović, zamenik tadašnjeg gradonačlenika Nikole Dašića, u januaru iste godine istakao da je u toku poslednja faza pripreme.

"Od FILUMA i dan danas profesori i studenti mogu videti samo livadu. Podsećam da je FILUM od velikog značaja za Kragujevac zbog toga što na njemu studira oko 1.500 ljudi (možda i više). On postoji prvo kao istureno odeljenje Beogradskog univerziteta još od 1994. godine, a kao samostalni fakultet od 2002. godine. Zbog svega ovoga podržite ih i potpišite peticiju!", poručuje Stefan Milivojević. 

Izvor: Kragujevačke

Galerija slika