InfoFoto: kragujevac.ls.gov.rs

Sve spremno za sezonu odbrane od grada, brane Gruža i Grošnica spremne za prijem nadolazećih velikih voda

Autor: InfoKG
08:00 | Utorak, 16 04 2024

Preventivne pripreme za sprovođenje mera zaštite od poplava, pripreme za odbranu od grada i aktivnosti na smanjenju rizika od elementarnih nepogoda na području Šumadijskog okruga u ovoj godini, teme su o kojima se, pored ostalih, razmatralo na prvoj redovnoj sednici Okružnog štaba za vanredne situacije.

Jedna od najvažnijih tačaka na sednici je usvajanje izveštaja o radu Okružnog štaba u 2023. godini. Okružni štab za vanredne situacije je u potpunosti ispunio sve planirane aktivnosti i zadatke. Analizom izveštaja svih naših službi ustanovili smo da je Vatrogasna spasilačka brigada intervenisala 1.419 puta, specijalne ekipe Sektora za vanredne situacije su otkrile i uništile 2.349 ubojnih neeksplodiranih sredstava, izdato je 1.450 rešenja o inspekcijskom nadzoru i da su gradski, opštinski i okružni štabovi, razmatrajući bezbednosnu situaciju, u prošloj godini zasedali 67 puta. Na osnovu svega toga možemo reći da je nivo bezbednosti zaštite naše zajednice na visokom nivou, što će i ostati, rekla je Biljana Ilić Stošić, komandant Okružnog štaba, naglasivši da su prošle godine pripadnici Civilne zaštite, njih 298, prošli različite obuke i spremnosti što znači da će nivo bezbednosti u našoj zajednici i dalje ostati odličnom nivou. 

Za teritoriju Šumadijskog upravnog okruga, kojima upravljaju dva radarska centra Bešnjaja i Bukulja, sve je spremno za sezonu odbrane od grada u 2024. godini, koja traje od 15. aprila do 15. oktobra. Ceo sistem odbrane od grada u ovoj godini raspolaže sa 23.490 protivgradnih raketa, od tog broja je ugovorena nabavka 11.200, a ostatak su rakete iz prethodne sezone i one koje su donirale opštine i gradovi. Svaka stanica u proseku na raspolaganju ima od osam do 12 raketa, a ukoliko se potroše obezbeđene su dodatne. Radarski centar Bešnjaja pokriva teritoriju grada Kragujevca, Knića, Batočine i Lapova, a  Bukulja Aranđelovac, Topolu i Raču.

Na sednici ocenjeno je da su brane Gruža i Grošnica, kojima upravlja JKP „Vodovod i kanalizacija“, spremne za prijem nadolazećih velikih voda.