InfoFoto: kragujevac.ls.gov.rs

"To je bila SUPERĆELIJA": Oglasili se iz RC Bešnjaja, evo koliko tačno protivgradnih raketa su ispalili

Autor: InfoKG
15:17 | Petak, 14 06 2024

Sa teritorije Gornjeg Milanovca preko teritorije Knića, Kragujevca, Jagodine i Ćuprije juče je prešla veoma jaka konvektivna ćelija koju po dimenzijama, jačini i vremenu trajanja možemo svrstati u superćeliju, navodi se u saopštenju rukovoditeljke Radarskog centra Bešnjaja, Marine Perišić-Tutuš.

Nastavak saopštenja prenosimo u celosti:

Radarski centar Bešnjaja ima aktivnu 101 lansirnu stanicu. Pre dejstva na ovu ćeliju sve stanice su raspolagale u proseku sa 10 do 14 protivgradnih raketa. RC Bešnjaja ispalio je 123, a RC Bukulja 395 protivgradnih raketa. Dejstvovano je na vreme i sa svih stanica koje su bile u poziciji da dejstvuju. Nepogoda se kretala brzinom 80 km/č. Po prijavi strelaca bilo je pojave sugradice i grada u selima Borač, Bare, Grivac, Ljuljaci, Kusovac, Zabojnica, Ramaća, Gornje Komarice, Bešnjaja, Rogojevac, Šljivovac, Opornica, Vinjište, Grošnica, Donja Sabanta, ali prema informacijama strelaca, šteta većih razmera na usevima je sprečena i ponegde je ima. Glavna padavinska zona je bila iznad samog grada Kragujevca. Grad je padao od 17.50 do 18.00 prema podacima Glavne meteorološke stanice Kragujevac i za ovo kratko vreme se sručilo 28 litara kiše.

RC Bešnjaja i RC Bukulja narednih dana vršiće dopunu raketa kako bi ponovo sve stanice imale dobru popunjenost. Lokalne samouprave, ističe u saopštenju Marina Pešić - Tutuš vrše i dodatne nabavke raketa koje doniraju centrima kao što je Kragujevac koji je donirao 80 protivgradnih raketa.