Info

Svečano obeleženo 50 godina rada Prirodno-matematičkog fakulteta

Autor: InfoKG
12:00 | Subota, 16 04 2022

Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Kragujevcu obeležio je 50 godina postojanja i rada svečanom akademijom koja je održana u Knjaževsko-srpskom teatru.

Svečanoj akademiji prisustvovali su Ivica Radović, državni sekretar Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Miroslav Petrašinović, predsednik Skupštine grada Kragujevca, Nenad Filipović, rektor Univerziteta u Kragujevcu, predstavnici naučne zajednice i drugi.

- Ovom svečanom akademijom želimo da se podsetimo prve generacije koja je upisala naš fakultet i diplomirala, i njima ćemo uručiti zlatne indekse. Želeli smo da se posle pola veka javno zahvalimo nekim institucijama i pojedincima koji su pomogli da počnemo da radimo i da budemo to što danas jesmo, prestižna obrazovno-naučna ustanova u Srbiji, rekla je prof. dr Marija Stanić, dekanica Prirodno-matematičkog fakulteta.

Decenije predanog rada generacija nastavnika ovog fakulteta, dovele su do toga da Prirodno-matematički fakultet bude široko poznat i prepoznat kao jedna od vodećih obrazovno-naučnih isnstitucija u zemlji. Najbolji pokazatelj međunarodnog ugleda je činjenica da je 2017. godine Univerzitet u Kragujevcu prvi put bio pozicioniran na prestižnoj Šangajskoj listi za oblast matematike, čemu su najveći doprinos dali istraživači sa ovog fakulteta.

Ugled i autoritet, Prirodno matematički fakultet gradi i gradio je ne samo zbog stvaranja visoko stručnih kadrova u prirodnim naukama, matematici i informatici i postignutim naučnim dostignućima, već i zato što je evidentno njegovo proaktivno, preduzimljivo i konstruktivno delovanje koje se ogleda u tome što je od odeljenja beogradskog fakulteta vrlo brzo počeo da radi samostalno i odmah potom sa drugim fakultetima postaje deo novosnovanog Univerziteta u Kragujevcu.

- Diplomirani hemičari, biolozi, fizičari, matematičari, informatičari, znanje i ljubav prema nauci koje su stekli na svom fakultetu, nastavljaju da prenose mlađim generacijama u osnovnim i srednjim školama, a nemerljivo bogatstvo Kragujevca je to što ova visoko obrazovna institucija brine o prirodnom bogatstvu našeg grada i očuvanju životne sredine, rekao je Miroslav Petrašinović, predsednik Skupštine grada.

Državni sekretar Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, prof.se Ivica Radović i nekadašnji profesor na kragujevačkom PMF-u, čestitao je ovaj veliki jubilej sa željom da u narednim decenijama zajednički neguju tradiciju, ali i rade na inoviranju studijskih programa, unapređenju kvaliteta nastave i naučno-istraživačkog rada i pružaju podršku studentima u akademskom i karijernom razvoju.