InfoFoto: JKP Šumadija

Svetski dan hrane: Učenici TUŠ “Toza Dragović” preuzeli uloge prodavaca, pa dobili namirnice da spreme obroke za drugare

Autor: Branko Vukašinović
14:00 | Petak, 15 10 2021

U susret Svetskom danu hrane, koji se obeležava sutra, na pijaci na Aerodromu danas je organizovana akcija u okviru koje su srednjoškolci obavili praksu na tezgama, tako što su preuzeli ulogu prodavaca. U znak zahvalnosti prodavci su učenicima donarali namirnice, od kojih će u školi pripremiti obroke za njihove drugare iz socijalno-ugroženih porodica. 

Učenicima Trgovinsko-ugostiteljske škole “Toza Dragović” svidelo se to što su bili u prilici da u okviru praktičnog dela nastave na kratko preuzmu uloge prodavaca na pijaci. 

Upoznali smo se sa tim kako se prodaju i pripremaju namirnice koje mi kasnije koristimo u kuhinji. Mogu da kažem da je sve ovo zanimljivo”, rekao je učenik TUŠ “Toza Dragović“ Kragujevac, Luka Vasić.  

Nakon završene prakse, koju je organizovalo Javno komunalno preduzeće “Šumadija”, učenici nisu ostali praznih ruku.  

Zakupci tezgi na pijaci Aerodrom donirali su svoje proizvode, dakle voće, povrće, proizvode pripremljene po tradicionalnoj recepturi, zimnicu, deci koja su obavila praksu na njihovim tezgama”, rekla je Marina Arsenijević iz JKP Šumadija. 

Zanimljivo je da ova akcija ima i humanitarnu notu. 

Vrlo je značajno što je skupljena velika količina namirnica koje će naša deca da iskoriste za pripremanje obroka, u okviru nastave u školi, za učenike koji su socijalno ugroženi”, izjavio je direktor TUŠ “Toza Dragović“, Ivica Miljković. 

Kragujevačni su tokom akcije bili u prilici da degustiraju brojne proizvode prodavaca sa ove pijace, ali i da dobiju besplatne savete od nutricionista.