Info

Svetski dan srca: Kardiovaskularna oboljenja najveći uzrok prevremenih smrti

Autor: Jovana Mladenović
12:30 | Nedelja, 01 10 2017

Merenjem krvnog pritiska i nivoa šećera u krvi na više punktova u gradu Kragujevac se priključio obeležavanju Svetskog dana srca pod sloganom “Ojačaj svoje srce“, čime je ukazano na činjenicu da su kardiovaskularna oboljenja najveći uzrok prevremenih smrti, u čak 80 odsto slučajeva, te da se ona mogu preventirati i lečiti. 

Akciju su nivou grada Kragujevca partnerski organizovali Institut za javno zdravlje, Zavod za hitnu medicinsku pomoć, Zavod za zdravstvenu zaštitu zaštitu radnika “Zastava“ uz podršku lokalne samouprave grada Kragujevca.

Kardiovaskularna oboljenja najveći su uzrok prevremenih smtnih ishoda u 80 odsto slučajeva, a da se ona mogu preventirati, lečiti i sprečiti. Neprepoznata hipertenzija, je tzv “tihi ubica“ i glavni faktor rizika kardiovaskularnih bolesti. Prevencija ima veliki značaj očuvanju zdravlja a ona podrazumeva merenje krvnog pritiska najmanje jednom mesečno, kontrolu povišenog holesterola, šećera u krvi, fizičku aktivnost, ograničen unos soli, što predstavlja male napore svakog pojedinca kojima se može uticati na preventabilne faktore, poručila je dr Gordana Damnjanović, član Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu.
 
Na punktovima ispred zgrade Gradske uprave, Pešačkoj zoni i na Aerodromu, građani su imali priliku da izmere krvni pritisak i šećer u krvi, dobiju savet, a medicinsko osoblje Instituta za javno zdravlje je za građane kod kojih su uočeni visoki faktori rizika, preuzelo obavezu da zakažu preglede kod izabranih lekara.

Krvni pritisak i bolesti srca su vodeći uzroci smrtnosti u Srbiji. Svake godine jedan manji grad od 25 hiljada stanovnika nestane samo zbog smrti od ovog uzročnika, kaže Aleksandar Kličković, direktor Zavoda za hitnu medicinsku pomoć u Kragujevcu i dodaje da današnja akcija ima za cilj da skrene pažnju našim sugrađanima na redovnu kontrolu sopstvenog zdravlja, preduzimanje određenih mera, povećanje fizičkih aktivnosti, smanjenje telesne mase kako bi prevenirali hronične bolesti koje mogu da dovedu do teških komplikacija i smrtnosti.

Inače, zabluda je da od bolesti srca i krvnih sudova obolevaju samo starije osobe, osobe muškog pola i ekonomski razvijeniji delovi stanovništva. Danas, nijedan stanovnik naše planete nije pošteđen od bolesti srca i krvnih sudova, bez obzira na to gde živi, kojeg je pola, uzrasta i socijalno ekonomskog statusa.

Deca predstavljaju posebno rizičnu kategoriju za pojavu bolesti srca i krvnih sudova. Ove bolesti se mogu javiti i pre rođenja, a rizik raste tokom detinjstva usvajanjem loših životnih navika kao što su nepravilna ishrana, nedostatak fizičke aktivnosti i izloženost duvanskom dimu.