SkverFoto: pixabay

Ovo nikako nemojte raditi noću - utiče na zdravlje srca

Autor: InfoKG
16:00 | Utorak, 31 01 2023

Postoji niz faktora koji utiču na zdravlje srca, a među najvažnijim su ishrana i fizička aktivnost.

A šta se događa kada smo u stanju mirovanja? Prema medicinskim stručnjacima, neke "noćne" radnje mogu da utiču na zdravlje i povećaju rizik od kardiovaskularnih bolesti, piše b92.

"Ukoliko se noću vrtite i prevrćete u krevetu, to može i te kako imati negativne posledice na zdravlje kardiovaskularnog sistema", kaže kardiološkinja Keti Tomasko.

"Ovo je povezano s krvnim pritiskom, koji se smanjuje kada čvrsto spavate", rekla je ona.

Ako imate poteškoća da zaspite ili se često budite noću, krvni pritisak će vam sigurno skočiti", kaže ona.

Ovaj porast pritiska nije dobar za zdravlje srca, što dovodi do povećanog rizika od kardiovaskularnih bolesti. Naučna istraživanja su takođe pokazale da je nesanica, poremećaj sna koji otežava uranjanje u san ili spavanje, povezana a brojnim kardiovaskularnim bolestima, uključujući hipertenziju, bolest srca i srčanu insuficijenciju.

Nedavno objavljena studija u "Sleep Advances" otkrila je da nesanica može povećati rizik od srčane insuficijencije, moždanog udara i kardiovaskularne smrti. Istraživači su uključili 1.082 pacijenta koji su imali srčani udar ili neki vid intervencije kojom se rešavao problem blokiranih arterija. Na početku studije, 45 odsto pacijenata je imalo nesanicu, a 24 posto je reklo da je koristilo lek za spavanje tokom poslednje nedelje.

Tokom prosečnog perioda praćenja od 4,2 godine, kod 225 pacijenata su primećena čak 364 slučaja ponavljajućih glavnih srčanih nuspojava. Kada se uporede pacijenti koji su imali nesanicu s onima koji nisu, utvrđeno je da je ovo stanje značajno povezano sa hroničnim nuspojavama srca – čak i nakon što se uzmu u obzir kardiovaskularni faktori rizika, komorbiditeti i simptomi anksioznosti i depresije.

Izvor: b92