InfoFoto: Arhiva - InfoKG

TEHNIČKI PROBLEM napravio pometnju oko zdravstvenih knjižica zaposlenih u “Zastava oružju”

Autor: InfoKG
16:00 | Utorak, 16 04 2024

Tehnički problem napravio je danas pometnju oko zdravstvenih knjižica zaposlenih u “Zastava oružju”. Udruženje građana “Nova svetlost” i Sindikalna organizacija tog preduzeća tvrdili su da radnicima nisu overene zdravstvene knjižice i da su vraćani sa pregleda. Iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje saopštili su da je tehnički problem postoja i da je brzo otklonjen, kao i da su radnicima overene knjižice do kraja juna, a to je potvrdio i menadžment. 

Pometnja od jutros zbog zdravtsvenih knjižica zaposlenih u “Zastava oružju”. Prvo se oglasilo Udruženje “Nova svetlost” koje je ranije danas saopštilo da zaposleni u “Zastava oružju” od danas se, nakon dugih čekanja u redovima, vraćaju sa pregleda iz Univerzitetskog kliničkog centra, kako kažu, uz obrazloženje da im nisu overene zdravstvene knjižice.

Proverom na Web prezentaziji Republičkog Zavoda za zdravstveno osiguranje utvrdili smo da su zdravstvene legitimacije bile overene do 15.04.2024 godine. U filijali RFZO u Kragujevcu tvrde da su zdravstvene legitimacije overene. Tražimo odgovornost za zlostavljanje radnika ovakvim postupcima nadležnih i podsecamo ih, da oni postoje zbog nas gradjana i da ih mi plaćamo”, navodi se u saopštenju Udruženja građana “Nova svetlost”.

Nedugo zatim, oglasila se i Sindiklana organizacija “Zastava oružja” iz koje tvrde da radnicima fabrike “Zastava oružje” od danas nije dozvoljeno korišćenje zdravstvenih usluga. 

Radnici i članovi porodica koji su osigurani na teret fabrike Zastava oružje AD od danas se vraćaju sa dugo čekanih zakazanih specijalističkih lekarskih pregleda, vraćaju se iz ambulanti, laboratorija, kao i apoteka koje ne izdaju neophodne lekove prepisane od strane lekara. 
Veliki broj radnika se obraćao Sindikatu kako bi ukazali na problem kojim se ne omogućavaju korišćenje zdravstvenih usluga i zbog čega su im ugrožena osnovna ljudska prava. 

Rukovodstvo fabrike tvrdi da su doprinosi uplaćeni zaključno do kraja juna 2024. godine i da je, po njihovim rečima, problem u Republičkom fondu zdravstvenog osiguranja. 

Sindikat se obratio Republičkom fondu zdravstvenog osiguranja – filijala Кragujevac tražeći pojašnjenje za novonastalu situaciju i ovim putem pozivamo hitno nadležne državne organe da utvrde odgovornost i omoguće korišćenje zdravstvenih usluga radnicima fabrike u što kraćem roku.
Ukoliko se hitno ne reši nastali problem Sindikat će preduzeti dalje aktivnosti kako bi se sprečilo urušavanje i ugrožavanje zdravlja radnika fabrike
”, saopšteno je iz Sindikalne organizacije “Zastava oružja”.

Stigao je i zvanična odgovor Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje oko pometnje sa zdravstvenim knjižicama. 

Povodom navoda predstavnika zaposlenih u fabrici “Zastava oružje a.d.” iz Kragujevca da im nisu overene zdravstvene knjižice, Filijala Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Kragujevac obaveštava zaposlene i javnost da su knjižice overene do 30. juna 2024, ali da se zbog kratkotrajnog problema tehničke prirode, koji su u međuvremenu otklonjeni, to nije prikazivalo u sistemu. Ispravan podatak o overi, ustanove će moći da vide sutra u jutarnjim časovima.

RFZO je u međuvremenu o ovome obavestio sve zdravstvene ustanove sa područja filijale Kragujevac kako bi zaposlenima „Zastava oružja“ nesmetano mogla da bude pružena zdravstvena zaštita”, saopšteno je iz Filijale Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Kragujevac.

Oglasio se i menadžment “Zastava oružja”, koji je u saoptenju potvrdio navode RFZO-a. 

Uplatom doprinosa za zdravstveno osiguranje, 22. marta ove godine, stekli su se uslovi za overu zdravstvenih knjižica do 30. juna, o čemu poslovodstvo ima potvrdu u pisanoj formi za sve zaposlene i članove njihovih porodica, koji su korisnici osiguranja preko zaposlenog člana društva. 

Danas je došlo do tehničke greške van sistema fabrike “Zastava oružje”. Čim je problem ustanovljen, zahvaljujući dobroj komunikaciji između “Zastava oružja”, Univerzitetskog kliničkog centra, Instituta za javno zdravlje i Dom zdravlja Kragujevac, omogučeno je da se obave zakazani specijalistički pregledi”, saopšteno je iz “Zastava oružja”.