InfoFoto: Arhiva - kragujevac.rs

TROPSKE VRUĆINE: Hitna pomoć zbog kolapsa interveniše i do 60 puta dnevno - Evo šta lekari savetuju

Autor: InfoKG
10:10 | Četvrtak, 13 07 2023

Zbog topskih vrućina lekari Hitne pomoći u Kragujevcu su prethodnih dana intervenisali oko 60 puta dnevno. Za danas je najavljena maksimalna dnevna temperatura od 39 stepeni, pa lekari savetuju građane da ne izlaze i svojih domova u najtoplijem delu dana, a ako ipak moraju da sa sobom obavezno ponesu flašicu vode.   

U Kragujevcu su poslednjih dana zabeležene tropske vrućine. Jutro je napem gradu je počelno sa 26 stepeni, a meteorolozi najavljuju da će u najtoplijem delu dana živa u termometru doći do 39. podeoka. Zbog toga u kragujevačkoj Hitnoj pomoći prethodnih dana beleže više intervencija.   

Ovi tropski dani i te kako utičnu na zdravlje kako hroničnih pacijenata, tako i sasvim zdravih ljudi. Nekih 80 do 90 odsto naših izlazaka na intervencije su upravo ta neka kolapsna stanja u kojima se dešava nizak pritisak i to je nekih šezdesetak intervencija u toku dana. Treba istaći da na svaki poziv koji smo primili dolazi tri do pet poziva koje smo rešili savetom preko telefona. Znači izuzetno veliki broj sugrađana se javlja i izuzetno veliki broj poziva imamo zbog ovih velikih vrućina”, izjavio je za RTS dr Vladimir Gajić iz ovdašnjeg Zavoda za urgentnu medicinu. 

Savetuje građanima da bez preke potrebe ne izlaze u najtoplijem delu dana, tačnije od 10 do 17 časova. 

Sve što možete završite do 10 pre podne ili tek posle 5 po podne. U toku jučerašnjeg dana skoro ko god je izašao na ulicu u najtoplijem delu dana on je negde pao, kolabirao i imali smo intervenciju. Potrebno je da građani uzimaju što više tečnosti. Obavezno ako je baš nužno da izađu u tom najtoplijem periodu da ponesu flašicu vode sa sobom. Što se tiče oblačenja, obavezno neki šeširić na glavu, najbolje slamnati da bi mogao da cirkuliše vazduh. Nikako usku garderobu, malo širu garderobu koja ne prijanja uz telo, po mogućstvu pamučna ili lanena da može telo da diše, da se oslobađa suvišne toplote”, savetuje dr Gajić. 

Meteorolozi za sutra i subotu najavluju blagi pad dnevne temperature i iznosi će oko 32 stepena, a od nedelje živa u termometru će ponovo biti iznad 35. podeoka. 

Izvor: RTS i InfoKG