Info

Temperatura naglo pada, ne očekuju se veći problemi

Autor: Jovana Mladenović
14:33 | Sreda, 10 08 2016

Lekari kragujevačke Hitne pomoći nemaju povećan broj intervencija usled konstantnih drastičnih promena temperature vazduha i ovo leto karakterišu kao jedno od najmirnijih u nekoliko poslednjih godina. Ipak, nagla promena vremena sa padom temperature od 10 stepeni i kišom očekuje se sutra, a takvi uslovi nepovoljni su uglavnom za astmatičare, mada se generalno bolje podnose od drastičnih skokova temperature.

Hitna pomoć zbog kolapsa i nesvestice poslednjih dana intervenisala je na javnim mestima oko 15 puta u toku 24 sata, a zanimljivo je da je u toku jučerašnjeg dana sa 45 terena gotovo polovina pacijenata imala skok, a ne očekivani pad pritiska. Neobično je da se ovog leta više povreda i preloma desilo usled gubitaka svesti i padova pod vrelim suncem nego tokom zime kada su zbog poledice ovakve povrede učestale. Stariji Kragujevčani klone se izlazaka u najtoplijem delu dana i slušaju savete stručnjaka o tome kako se rashladiti, pa je neuobičajeno malo intervencija, tek jedna u 10 dana. S druge strane, mlađi i zdravi su nešto nedisciplinovaniji, mada je u najvećem broju slučajeva ipak reč o onima koji zbog posla nisu u mogućnosti da isprate savete lekara.

Prema rečima Jelene Milanović, pomoćnice direktora Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, neobično je mnogo povreda, preloma i posekotina nastalih usled pada zbog nesvestice i kolapsa. Više ih je za letnjih meseci nego tokom cele zime kada se zbog poledice učestalo dešavaju. Ona objašnjava i da se nagli pad temperature mnogo bolje podnosi od obrnute situacije, pa se ne očekuju veći problemi, ali se u svakom slučaju savetuju pridržavanje uputa i redovno uzimanje terapije. Dobro je i što će živa u termometru u narednim danima lagano rasti, pa će se građani lakše prilagođavati novonastalim uslovima. Hroničnim bolesnicima savetuje se poseban oprez, jer su upravo oni prvi "vesnici" naglog pogoršanja vremena. Trebalo bi da se pričuvaju i astmatičari, srčani bolesnici, oni sa visokim pritiskom i karcinomima.

prognoza 10 avgust