InfoFoto: Facebook/Dom zdravlja Kragujevac - Дом здравља Крагујевац

U Ambulanti za febrilna stanja startovalo uzorkovanje pacijenata za koje se sumnja da su zaraženi Korona virusom

Autor: Branko Vukašinović
13:00 | Sreda, 08 04 2020

U Ambulnati za febrilna stanja i respiratorne infekcije kragujevačkog Doma zdravlja danas je startovalo uzorkovanje pacijenata za koje se sumnja da su zaraženi Korona virusom. Bris se uzima iz nosa i grla pacijenta, a uzorci se šalju na analizu Direkciji za nacionalne referentne laboratorije u Batajnici.

Dom zdravlja Kragujevac je u saradnji sa ovdašnjim Intitutom za javno zdravlje omgoućio da se u Ambulnati za febrilna stanja i respiratorne infekcije uzimaju brisevi od pacijenata za koje se sumnja da su zaraženi Korona virusom. 

Iz kragujevačkog Doma zdravlja poručuju da postoje tri kategorije pacijentata od kojih se uzimaju brisevi za analizu. U prvoj kategoriji su građani koji imaju visoku temperaturu i respiratornu infekciju, u drugoj su zdravstveni radnici koji su bili u konaktu sa potvrđenim slučajevima, a u trećoj su pacijenti sa hroničnim bolestima i kod kojih postoji prisustvo jednog od simptoma virusa COVID-19.  

U ovoj zdravstvenoj ustanovi naglašavaju da građani ne mogu da dođu i samoinicijativno traže da se od njih uzme bris, ukoliko ne pripadaju jednoj od pomenute tri kategorije. 

Brisevi se od pacijenata uzimaju iz nosa i grla i potom se ti uzorci šalju Direkciji za nacionalne referentne laboratorije u Batajnici na analizu. 

Inače, Ambulanti za febrilna stanja i respiratorne infekcije, koja je počela sa radom 20. marta, smeštenoj u zgradu ATD-a, do sada se za pomoć obratilo oko 400 pacijenata.  

Građani mogu kontakirati Ambulantu za febrilna stanja i respiratorne infekcije, koja radi od 7 do 22 časa, pozivom na broj telefona 034/6-370-020, 069/323-91-32, 064/865-84-04 i 064/865-84-06