InfoFoto: kragujevac.ls.gov.rs

U Botaničkoj bašti obeležen Međunarodni dan porodice (FOTO)

Autor: InfoKG
15:05 | Ponedeljak, 15 05 2023

U Botaničkoj bašti, u organizaciji Centra za razvoj usluga socijalne zaštite "Kneginja Ljubica", Savetovališta za brak i porodicu i pod pokroviteljstvom Grada Kragujevca, obeležen je Međunarodni dan porodice. 

U prisustvu predstavnika socijalnih institucija, lokalne samouprave, školske uprave, Crvenog krsta, PMF-a, civilnog društva, učenika, njihovih roditelja i profesora, prikazani su najbolji video klipovi na temu "Ovo volim u svojoj porodici" i uručene nagrade pobednicima. 

Povodom ovog međunarodnog dana u Botaničkoj bašti su učenici zasadili 15 novih stabala.

Ove godine Međunarodni dan porodice tematski je posvećen mladima koji svojim primerom, znanjem i veštinama korišćenja i pravljenja multimedijalnih sadržaja mogu da realizuju odlične ideje i na kreativan, autentičan način prikažu svoju porodicu. Autorki pobedničkog videa Tamari Zdravković, učenici Druge kragujevačke gimnazije, uručena je pobednička nagrada.

- U našoj zemlji 70 procenata stanovništva su porodice sa decom, veliki je broj vanbračnih zajednica, a svaka četvrta zajednica završava se razvodom. Oko 300.000 je samohranih majki, oko 100.000 samohranih očeva i sve je to upozoravajuće, rekla je Gordana Damnjanović, članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu. 

Ako na to dodamo porodično nasilje gde svake godine u proseku, život u partnerskom odnosu izgubi oko 30 žena i ako dodamo i podatak demografskog starenja nacije, onda je jasno koliko je važna jasna, čvrsta, stabilna porodica.

Savetovalište za brak i porodicu početkom aprila je otvorilo Konkurs za učenike kragujevačkih srednjih škola za izradu video kliipova na temu "Ovo volim u svojoj porodici". Na konkurs nije pristigao tako veliki broj radova, ali je svaki na svoj način bio jedinstven. 

Danas je u Botaničkoj bašti upriličeno proglašenje pobednika i uručenje nagrada, muzički nastup je imala porodica ovogodišnje pobednice a sa mladima se družio glumac Stojan Đorđević.

- Međunarodni dan porodice ove godine odlučili smo da obeležimo u prirodnom ambijentu, u Botaničkoj bašti, jer svakodnevni život u porodici pruža brojne mogućnosti za razvijanje ekoloških navika, rekla je Gordana Petronijević iz Savetovališta za brak i porodicu. Pozitivan odnos prema prirodi i ispravni ekološki stavovi su jako bitni jer priroda stimuliše, podstiče kreativnost i razvija odgovoran odnos prema okruženju. Zato je važno je da porodicu i prirodu povežemo i sadnjom mladih sadnica pošaljemo poruku budućim generacijama.

Galerija slika