InfoFoto: kragujevac.rs

U Grošnici otvoreno osmo gradilište u okviru projekta “Čista Srbija”

Autor: InfoKG
14:30 | Utorak, 08 11 2022

U kragujevačkoj Mesnoj zajednici Grošnica, otvoreno je osmo gradilište u okviru projekta “Čista Srbija”. Počela je izgradnja kanalizacione mreže u Kučajskoj ulici.  

Osim Kučajske, u ovom delu grada, radovima će biti obuhvaćeno još desetak ulica u kojima je predviđena izgradnja fekalne kanalizacije u ukupnoj dužini od 3.139 metara. Očekujemo da će radovi biti završeni u nekom pristojnom periodu, do Nove godine. O značaju projekta “Čista Srbija“ najbolje govori podatak da se u kontinuitetu gradi isti broj kilometara nove kanalizacione mreže koliko je ikada napravljeno u Kragujevcu. Grad ima 350 kilometara kanalizacije dok je projektom previđeno 360 km. Od toga, većina je nova, a delom se rekonstruiše i stara mreža, što je još jedna potvrda da je reč o izuzetno značajnom projektu”, kazao je gradonačelnik Nikola Dašić

Ostala su još samo dva naselja koja nisu pokrivena radovima, a to su Bresnica i Šumarice gde postoji, kako kažu nadležni, problem nerešenih imovinskih odnosa, odnosno nepostojanje saglasnosti građana za postavljanje šahti u njihovim objektima. Dodaju da je pokrenut postupak ekesproprijacije i da se prva rešenja očekuju se početkom sledeće godine.

Akcenat i prioritet jeste centralno gradsko jezgro i to će biti najveći izazov u realizaciji ovog projekta. U ovom momentu snimili smo više od polovine ulica koje je potrebno rekonstruisati i spremamo se da početkom proleća krenemo u rekonstrukciju kanalizacione mreže u centralnom grdskom jezgru. To nam je važno ne samo zbog mreže, nego i zbog ulica koje su u tom delu grada u jako lošem stanju. Kao što smo obećali građanima, potrudićemo se da ih sve vratimo u prvobitno stanje odnosno da ih asfaltiramo i konačno rešimo probleme koje smo imali do sada”, kazao je zamenik gradonačelnika, Ivica Momčilović.

Inače, u okviru projekta “Čista Srbija” u Kragujevcu je previđena i izgradnja nove deponije u Vitlištu. Eksporprijacija je pri kraju, tako da se u saradnji sa Ministarstvom građevine očekuje početak realizacije i ovog projekta.