InfoFoto: Arhiva

U Kragujevcu 1.756 osmaka polaže MALU MATURU

Autor: Branko Vukašinović
12:00 | Utorak, 16 06 2020

U Kragujevcu će 1.756 osmaka od sutra do petka, 19. juna, polagati malu maturu, pokazuju podaci ovdašnje Školske uprave. Budući srednjoškolci sutra polažu test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, u četvrtak iz matematike, dok će u petak rešavati kombinovani test iz fizike, hemije, biologije, istorije i geografije. Zbog trenutne situacije sa Korona virusom, mala matura se neće polagati u školskim salama, već će po devet učenika biti raspoređeno po učionicama, uz poštovanje svih preporučenih mera. 

Prema podacima ovdašnje Školske uprave, u Šumadijskom okrugu ove godine malu maturu polaže ukupno 2.858 učenika, od kojih 1.756 u Kragujevcu, pokazuju podaci Školske uprave. U naredna tri dana očekuje ih rešavanje testova iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, matematike i kombinovanog. Mali maturanti zbog situacije sa Korona virusom neće kao do sada testove polagati u školskim salama, već će po devet njih biti raspoređeno po učionicama uz poštovanje svih preporučenih mera. 

Test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika polažu sutra, iz matematike u četvrtak, dok je petak rezervisan za kombinovani test. 

Iz kragujevačke Školske uprave poručuju da je ove godine novina to što se testovi skeniraju i pregledaju kompjuterski u Beogradu. Dodaju i da zadatke otvorenog tipa pregledaju profesori, ali ne iz matičnih, već iz drugih školskih uprava. 

Preliminarni rezultati male mature biće objavljeni u utorak, 23. juna, a konačni u nedelju, 28. juna.

Lista želja sa odabranim školama, smerovima gimnazija i obrazovnim profilima predaje se 29. i 30. juna od 8 do 15 časova. 

Raspored učenika po školama biće objavljen 7. jula, dok je upis učenika u srednju školu u prvom upisnom krugu planiran za 8. i 9. jul.

Lista želja sa odabranim školama u drugom upisnom krugu predaje se 8. jula, dok 10. jula izlazi raspored učenika po školama, a za 11. jul je predviđen upis učenika u srednju školu.