Info

Osmaci od sutra polažu malu maturu

Autor: Branko Vukašinović
13:44 | Utorak, 14 06 2016

U Kragujevcu će 1 703 osmaka od sutra polagati malu maturu. Budući srednjoškolci sutra polažu test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, iz matematike u četvrtak, dok će u petak rešavati kombinovani test iz fizike, hemije, biologije, istorije i geografije.

Preliminarni rezultati male mature biće objavljeni 19. juna, a konačni 24. juna.

Rukovodilac Školske uprave Kragujevac, Goran Joksimović, kaže da je od ove godine uvedeno pravilo praga. To znači da samo učenici koji posle završnih ispita imaju 50 i više bodova moći će da se upišu na četvorogodišnje profile, dok će ostali birati neko od zanimanja za koja se školuje tri godine.

U 8 kragujevačkih srednjih škola ima 1 949 slobodnih mesta za upis. Od tog broja, na četvorogodišnjim profilima ima 1 639, a na trogodišnjim 315 slobodnih mesta.

Lista želja sa odabranim školama, smerovima gimnazija i obrazovnim profilima predaje se 25. i 26. juna.

Raspored po školama obaviće se 4. jula, dok je upis učenika u srednju školu u prvom upisnom krugu planiran za 5. i 6. jul.

Lista želja sa odabranim školama u drugom upisnom krugu predaje se 5. jula, dok 8. jula izlazi raspored učenika po školama i za taj dan predviđen je i upis učenika u srednju školu.