InfoFoto: kragujevac.ls.gov.rs

U Kragujevcu EU otvara svoju četvrtu kuću u Srbiji

Autor: Jovana Mladenović
18:21 | Petak, 19 05 2023

Na Investicionoj konferenciji „Nove mogućnosti za investiranje 23“ Nj.E. ambasador Evropske unije Emauel Žiofre i gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić potpisali su pismo o namerama o otvaranju Evropske kuće u Kragujevcu.

- Naša misija je da Srbija postane još veći deo evropske privrede dok se nalazi na putu integracija Evropske unije. Mi moramo da pomognemo srpskoj Vladi da stvori bolje okruženje za srpske privrednike da napreduju, inoviraju i rastu. Evropska unija je glavni donator u Srbiji. Iz Evropske unije u Srbiju je u poslednjih nekoliko godina stiglo preko 60 odsto investicija. Ono što želimo je da budemo sigurni da će srpska ekonomija biti spremna da bude konkurentna kada postane deo jedinstvenog tržišta Evropske unije, a to znači da moramo da stvorimo kapacitete u malim i srednjim preduzećima, da pomognemo proizvođačima da budu produktivniji, osiguramo da država i državne ustanove budu jake, otporne i sposobne da se nose sa konkurentnim pritiskom jedinstvenog tržišta kao i da pomognemo izgradnju infrastrukture koja je neophodna preduzećima u ovom procesu, rekao je ambasador Žiofre. 

- Kragujevac je grad sa dugom istorijom i bitan deo Srbije koji kao privredno područje ima snažnu budućnost. Posle Beograda, Novog Sada i Niša, odlučili smo da otvorimo Evropsku kuću i u Kragujevcu i zahvalni smo lokalnoj samoupravi što nam je obezbedila lokaciju. To je kuća u kojoj će Evropa biti otvorena građanima, preduzetnicima, nastavnicima, mladima, kulturnim aktivistima, civilnom društvu i naravno biznisu. Naša kuća povezuje institucije Evropske unije sa građanima i približava Šumadiju i Kragujevac evropskim vrednostima, kazao je Žiofre i najavio otvaranje 2024. godine.