InfoFoto: Lazar Novaković - Glas Šumadije

U Kragujevcu održan dvanaesti protest "Srbija protiv nasilja"

Autor: InfoKG
22:10 | Petak, 11 08 2023

Kragujevčani okupljeni na 12. protestu „Srbija protiv nasiljaˮ poručili su da neće odustati od svojih zahteva za bezbedniju Srbiju u kojoj će se svi građani osećati sigurno i slobodno, piše Glas Šumadije.

Kompozitorka, muzička teoretičarka i redovna profesorka Filološko-umetničkog fakulteta (FILUM) iz Kragujevca Jasna Veljanović rekla je da je nasilje nad ženama jedna od tema o kojima se u Srbiji ćuti.

U Srbiji su od početka godine u porodičnom nasilju stradale 24 žene, rekla je Veljanović i zapitala se „odakle toliki bes u naciji koja je oduvek važila za mirotvoračkuˮ.

Ona je zapitala šta se dešava sa Gradskom tržnicom koja je zatvorena više od tri godine i gde je zgrada FILUM-a koju je vladajuća stranka obećala na poslednjim predsedničkim izborima.

"Kamen-temeljac je, prema obećanju Ministarstva prosvete, već trebalo da bude postavljen. Zašto smo obmanuti? Više od 1.500 studenata stiče znanje i veštine na više od deset različitih lokacija u gradu u želji da završi naš fakultet. FILUM postoji već 20 godina, ali bez sopstvenog krova nad glavom, a unapredili smo kulturni život grada", rekla je Veljanović.

Ona je rekla da građani Kragujevca uglavnom ćute, jer nemaju vere u bolje sutra.

Na skupu je pročitano pismo Omladine Kragujevca upućeno gradonačelniku Nikoli Dašiću u kome se navodi da se i predsednik države posebno bavio Kragujevcom i bio je besan zbog nezavršene Gradske tržnice. U pismu se navodi da je predsednik rekao da su za to odgovorni neki nesposobni ljudi.

"Mi smo duboko ubeđeni da je mislio na vas i vaše saradnike. Pošto ste poverenje građana davno izgubili, a sad smo se uverili da i predsednik Republike deli mišljenje svih Kragujevčana, smatramo da je vaša moralna obaveza da podnesete neopozivu ostavku na mesto gradonačelnika i vođenje grada prepustite nekom sposobnijem".

Predstavnici Omladine Kragujevca su najavili da će odmah nakon protesta ostaviti pismo na portirnici Skupštine grada.  

Posle protesta na Đačkom trgu građani su krenuli u protestnu šetnju Daničićevom ulicom, Kneza Miloša, Kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića do ulice 27. marta, gde su kod spomenika prvoj štafeti  blokirali saobraćaj do 21 sat.

Izvor: Glas Šumadije