Info

U Kragujevcu više pozitivnih među retestiranima nego novoobolelih

Autor: InfoKG
13:00 | Četvrtak, 13 08 2020

U Ambulanti za febrilna stanja i respiratorne infekcije kragujevačkog Doma zdravlja u ATD-u od početka avgusta uzeti su uzorci 1.440 osoba, a Korona virus je potvrđen kod 390, od čega su više od polovine uzroci ponovno testiranih osoba, piše Beta.

Portparolka Doma zdravlja, Danijela Petrović, izjavila je za agenciju Beta da se poslednih desetak dana KOVID ambulanti javlja manje ljudi, od 90 do 130 dnevno, i da je opao broj broj pacijenata koji se upućuju u bolnicu.

"U ovom periodu bilo je više pozitivnih pacijenata koji su bili ponovo testirani, nego novooinficiranih. Ovaj virus dugo opstaje u gornjim respiratornim putevima, pa je zato dosta pozitivnih i posle dva ponovljena testiranja", rekla je Petrović.
Po njenim rečima, primetno je da se više pacijenata javlja s blažim simptomima infekcije.

Ocenila je da se virus "stišava", ali da je vrlo važno da se građani ne opuštaju i nastave da poštuju sve mere prevencije širenja zaraze, kao što su korišćenje maski u zatvorenom prostoru, držanje propisane distance, pranje ruku i dezinfekcija.

Dodala je da zdravstveni radnici u ambulanti rade u "skafanderima" i "daju sve od sebe", pa bi i građani trebalo da daju svoj doprinos borbi protiv širenja infekcije tako što će poštovati propisane mere.

Izvor: Beta