InfoFoto: Ilustracija - covid19.rs

Novi TESTOVI za registrovanje Korone u Kragujevcu, rezultati stižu za POLA SATA

Autor: Branko Vukašinović
15:00 | Utorak, 17 11 2020

U KOVID ambulanti u ATD-u će narednih dana početi da se, pored PCR, rade i novi antigenski, brzi testovi za registrovanje Korona virusa, za koji rezultati stižu za pola sata. To je ekskluzivno najavio u emisiji “Snaga uma u doba pandemije” na Radiju 34, direktor Doma zdravlja Kragujevac, Vasilije Antić. U ovdšanji Dom zdravlja je za sada stiglo 900 antigenskih testova i rade se tako što se kod osoba koje imaju simptome od prvog do petog dana uzima bris iz nosa i grla.   

Gostujući u emisiji “Snaga uma u doba pandemije” na Radiju 34, direktor Doma zdravlja Kragujevac, Vasilije Antić je najavio da će narednih dana u Ambulanti za febrilna stanja i respiratorne infekcije u ATD-u početi da se rade i antigenski, brzi testovi. 

Pored PCR i seroloških, sada imamo i treću vrstu testova. To su takozvani brzi testovi za detekciju Korona virusa. Za njih se isto uzima uzorak iz nosa i grla, ali na licu mesta, za pola sata, stiže rezultat. Međutim, kod ovih testova postoje ograničenja. Naime, ako je čovek pozitivan posle pola sata zna da ima Koronu, ali ako je negativan to ne znači da nije zaražen Korona virusom i onda mu radimo PCR test. Drugo ograničenje za taj brzi test jeste da je on ispravan samo od prvog do petog dana kada čovek ima Koronu, posle toga on pokazuje negativan rezultati iako je čovek zaražen virusom COVID-19”, objasnio je Antić. 

Iz Doma zdravlja Kragujevac poručuju da su antigenski testovi ekvivalenti PCR testu i da su za sada dobili 900 ovih testova.