Info

U obrazovanju najveći pomak u poboljšavanju položaja Roma

Autor: InfoKG
09:30 | Četvrtak, 12 04 2018

Najveći pomak kada je reč o položaju Roma u lokalnoj zajednici je napravljen na polju obrazovanja, a najveći problemi su i dalje stanovanje, zapošljavanje i socijalno uključivanje u društvo, rečeno je na svečanosti povodom obeležavanja Svetskog dana Roma. 

Romski informativni centar je, tim povodom, uz podršku grada Kragujevca organizovao okrugli sto pod nazivom “Moj grad je grad u kome živim“. Ovom prilikom dodeljene su nagrade “Zlatni točak“ i zahvalnice pojedincima i institucijama koji su doprineli inkluziji Roma i poboljšanju njihovog položaja u lokalnoj zajednici.

Među dobitnicima priznanja su Ivanka Rakonjac za podršku u sprovođenju stručnih obuka u oblasti pisanja biznis planova, Snežana Rajevac, direktorka OŠ “19. oktobar“ u Maršiću za izuzetan doprinos za uvođenje romskog jezika kao nastavnog predmeta, Nevena Šimšić, direktorka OŠ “Dragiša Luković-Španac“ za postignute rezultate u okviru projekta obrazovanja odraslih “Druga šansa“, novinarke Ivana Retas i Marija Raca za senzibilisanje javnosti o problemima Roma, Zoran Ranitović, direktor OŠ “21. oktobar“ i autor romana “Drugarstvo“ koji na afirmativan način u svojoj knjizi piše o romskoj zajednici, predstavnici grada Kragujevca, prof. dr Nedeljko Manojlović, član Gradskog veća za obrazovanje, Miljan Bjeletić, član Gradskog veća za kulturu i Ivana Obradović, za kontinuiranu podršku kao i institucije poput Nacionalna služba za zapošljavanje, Centra  za socijalni rad “Solidarnost“.

Ove godine u pripremi je novi Lokalni akcioni plan za unapređenje položaja Roma koji će stupiti na snagu 1. januara 2019. godine i važiće naredne tri godine. 

Najveći pomak kada je reč o položaju Roma u lokalnoj zajednici je napravljen na polju obrazovanja, a najveći problemi su i dalje problemi stanovanja, zapošljavanja i socijalnog uključivanja u lokalnu zajednicu. 

Pored Svetskog dana Roma i pola veka aktivnosti Roma na međunarodnom planu, ove godine se obeležava i deset vekova od progona Roma iz Indije. "Egzodus Roma iz Indije, za mene lično, doneo je zanate, određena znanja, doveo određene ljude u ovu zajednicu, neki su kovači, neki profesori, neki čak i predsednici država. Ono što je nas naučio egzodus Roma je da budemo hrabri, izdržljivi i jednostavni u načinu kako da preživljavamo. Život od danas do sutra nije samo floskula, to je deo naše kulture, i savršenstvo života da od ničega lako napravimo nešto", rekla je Rozalija Ilić, direktorka Romskog informativnog centra.