InfoFoto: Arhiva - kragujevac.rs

U toku prijava za besplatne udžbenike za osnovce

Autor: Jovana Mladenović
08:08 | Ponedeljak, 27 03 2023

U toku je prijava za besplatne udžbenike za osnovce koje obezbeđuje Ministarstvo prosvete i trajaće do 10. aprila.

Ministarstvo prosvete i ove godine obezbeđuje besplatne udžbenike i druga nastavna sredstva iz udžbeničkih kompleta, koje su osnovne škole izabrale za školsku 2023/2024. godinu.

Prijava se vrši u školi do 10. aprila.

Pravo na besplatne udžbenike za školsku 2023/2024. godinu imaju sledeće kategorije učenika:

- Učenici iz socijalno/materijalno ugroženih porodica (primaoci novčane socijalne pomoći)
- Učenici sa smetnjama u razvoju i invaliditetom koji osnovnoškolsko obrazovanje i vaspitanje stiču po individualnom obrazovnom planu
- Učenici koji obrazovno-vaspitni rad ne ostvaruju po individualnom obrazovnom planu, ali imaju potrebu za prilagođavanjem (uvećan font, Brajevo pismo, elektronski format)
- Učenici osnovnih škola koji su u porodici treće ili svako naredno rođeno dete u sistemu obrazovanja i vaspitanja
- Učenici sa izuzetnim sposobnostima koji osnovnoškolsko obrazovanje i vaspitanje stiču po individualnom obrazovnom planu sa proširenim i obogaćenim sadržajima, odnosno po IOP-u 3
- Učenici prvog i drugog razreda koji su gluvi, a kojima su potrebni prilagođeni udžbenici u elektronskom formatu, sa video sadržajima na srpskom znakovnom jeziku.

Kompleti udžbenika koje obezbeđuje Ministarstvo su:

- U prvom ciklusu (od 1. do 4. razreda) osnovnog obrazovanja i vaspitanja, za predmete matematika, srpski jezik/maternji jezik, svet oko nas, priroda i društvo i strani jezik kao obavezni predmet;
- U drugom ciklusu (pd 5. do 8. razreda) osnovnog obrazovanja i vaspitanja, za predmete matematika, srpski jezik i književnost/maternji jezik, odnosno srpski jezik/maternji jezik, prvi strani jezik, geografija, istorija, hemija, fizika i biologija.
Ministarstvo prosvete Program besplatnih udžbenika sprovodi od 2011. godine u cilju dodatne podrške učenicima iz osetljivih kategorija, ali i podrške nadarenim učenicima.

Imajući u vidu važnost dostupnosti obrazovanja za sve, Ministarstvo obezbeđuje besplatne udžbenike na jezicima nacionalnih manjina za navedene kategorije učenika.

Za nabavku besplatnih udžbenika Ministarstvo je u budžetu za ovu godinu obezbedilo 720 miliona dinara, a pravo na besplatne udžbenike prošle godine ostvarilo je 88.000 učenika.