Info

U TOP TRI: Kragujevčani udišu najzagađeniji vazduh u Srbiji

Autor: InfoKG
12:00 | Sreda, 28 08 2019

Kragujevac, uz Valjevo i Kraljevo ima najzagađeniji vazduh u Srbiji, a suspendovane PM-10 čestice su kao i prethodnih godina dominantan faktor aerozagađenja, saopštila je Agencija za zaštitu životne sredine.

Kako piše Blic, Nedavno objavljeni izveštaj ove agencije o stanju kvaliteta vazduha u našoj zemlji za 2018. godinu pokazuje da je vazduh na teritoriji Srbije bio čist ili neznatno zagađen, osim u Valjevu, Kragujevcu i Kraljevu, gde je ocenjen trećom kategorijom, što znači da je bio prekomerno zagađen. Grad na Kolubari u kome je vazduh prekomerno zagađen poslednjih šest godina otkako se obavaljaju merenja koncentracije PM-10 čestica (prašine manje od 10 mikrometara), prednjači u merenim kategorijama aerozagađenja.

Kada su u pitanju izvori zagađenja, Agencija navodi da je tokom 2018. godine dominantan udeo emisije PM-10 čestica poticao iz toplana snage manje od 50 megavata i individualnih ložišta, njih 57 odsto.

- Sektori industrije i poljoprivrede bez stočarstva u Srbiji su se isticali sa 13, odnosno 10 odsto doprinosa, dok je drumski saobraćaj emitovao šest odsto ukupnih emisija suspendovanih čestica PM-10. Proizvodnja električne i toplotne energije samo je pet odsto doprinela emisijama ove zagađujuće materije, dok su ostali izvori učestvovali sa devet procenata - navodi Agencija za zaštitu životne sredine.

Šta su PM-10 čestice?

PM-10 čestice, koje predstavljaju smešu dima, čađi, prašine i kiseline, uz teške metale poput olova, kadmijuma, nikla i arsena, Svetska zdravstvena organizacija označila je kao glavnog krivca za smrt 6.000 ljudi svake godine u Srbiji zbog lošeg kvaliteta vazduha. „Nevidljivi ubica” iz vazduha nastaje kao posledica kombinovanog uticaja grejanja, saobraćaja i industrije.

Izvor: Blic

Izvor: Blic