InfoFoto: mup.gov.rs - Ilustracija

UHAPŠENA tročlana banda, među njima i Kragujevčanin: Na prevaru prisvojili više od 122 miliona

Autor: InfoKG
16:00 | Četvrtak, 23 06 2022

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Službe za borbu protiv organizovanog kriminala, u saradnji sa Posebnim  odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu, uhapsili su tri osobe zbog sumnje da su malverzacijama protivpravno prisvojile više od 122 miliona dinara.

Uhapšeni su članovi grupe Z. B. (1979) iz Beograda, D. K. (1969) iz Kragujevca i Ž. Z. (1972) iz Doboja zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela, zloupotreba položaja odgovornog lica i pranje novca.

Takođe, krivična prijava biće podneta i protiv pedesetdvogodišnjeg muškarca iz Kraljeva, osumnjičenog za krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica u pomaganju.

Sumnja se da je Z. B., 2008. godine organizovao grupu, čiji su pripadnici bili D. K. i Ž. Z., da bi potom pronalazili pogodne nepokretnosti, koje su prisvajali na osnovu falsifikovane dokumentacije.

Na taj način oni su, kako se sumnja, prisvojili četiri poslovna prostora u vlasništvu PD „Varteks“, Varaždin, Hrvatska, JP „Resavica“, Despotovac i PD „Ferimport“, Beograd, čime su stekli protivpravnu imovinsku korist od oko 119.770.000 dinara.

Pedesetdvogodišnji muškarac, odgovorno lice PD „Sleep Shop“ d.o.o. Kraljevo, tereti se da je članovima grupe ustupio pečat i dokumentaciju tog privrednog društva kako bi oni postali faktički vlasnici dva poslovna prostora u Beogradu i Šidu. 

Takođe, sumnja se da su Z. B. i pripadnici njegove grupe D. K. i Ž. Z., od 1. oktobra 2021. do 1. marta 2022. godine, na osnovu falsifikovane dokumentacije neovlašćeno izdavali pet poslovnih prostora u vlasništvu PD „Varteks“ koji se nalaze na teritoriji Beograda, Vranja i Priboja i na taj način prisvojili 3.078.978 dinara.

Z. B., D. K. i Ž. Z. određeno je zadržavanje do 48 časova i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom tužilaštvu.