InfoFoto: Humanitarna fondacija Budi human - printscreen

UJEDINIMO SE ZA OGNJENA I JANU! Blizancima iz Kragujevca potrebno još 18.000 evra da bi dobili šansu za normalan život

Autor: InfoKG
14:00 | Sreda, 02 11 2022

Jani i Ognjenu Spasojeviću iz Kragujevca, koji boluju od cerebralne paralize, neophodna je operacija stopala i tetiva, zakazana za 25. novembar, a za koju treba izdvojiti 18.000 evra. Njihovi roditelji apeluju na sve humane ljude da im pomognu, kako bi Ognjen i Jana mogli da se raduju svetlijoj budućnosti. Jani i Ognjenu možete pomoći uplatom na tekući račun, ili slanjem sms poruke 1001 na broj 3030.

Jana i Ognjen su blizanci iz Kragujevca, začeti vantelesnom oplodnjom, rođeni 26. decembra 2007. godine, piše Blic. Na samom rođenju, usled komplikacija, Jana je reanimirana. Ognjenu je nakon rođenja plasiran VP šant zbog interkranijalnog krvarenja IV stepena.

Usled lošeg rada šanta, sa 6 meseci starosti dijagnostikovan mu je West sindrom (teški oblik epilepsije) i atrofija oba očna nerva. 

Jani i Ognjenu je uspostavljena dijagnoza, cerebralna paraliza. Ognjen je imaо devet revizija šanta, što znači da je devet puta bio životno ugrožen.

Roditelji se od njihovog rođenja mukotrpno bore da bi poboljšali zdravstveno stanje svoje dece. Neprospavane noći, tuga, bol, očaj, vežbe, terapije, razne medicinske metode, operativni zahvati u zemlji i u inostranstvu. Napredak je mali, na žalost.

Nakon tretmana matičnim ćelijama u Rusiji u gradu Ufa, gde su im regenerisali očne nerve i ostala tkiva i time omogućili boljitak i napredak, kroz rehabilitacione vežbe u centrima širom Srbije (rehabilitacije, neurorobotiku, banjsko lečenje, fizikalne i logopedske tretmane) je nastavljena borba. Iako vežbe i izvršene intervencije daju rezultate, javili su se i novi problemi.

Zbog aktivacije mišića nogu, Ognjen i Jana nisu u mogućnosti lepo da stoje, te je neophodna operacija stopala i tetiva kako bi efekat dosadašnje terapije bio potpun i time im se omogućilo da stanu na svoje noge.

Termin za pomenute operacije je dobijen za 25. novmebar, te ukoliko budu skupljena novčana sredstva u visini od 18.000 evra, Ognjen i Jana mogu da se raduju svetlijoj budućnosti.

Stanje je alarmantno, uzevši u obzir da ukoliko se ne izvrši pomenuta intervencija, sav dosadašnji trud će propasti, a njih vezati za invalidska kolica.

Ovom prilikom se roditelji obraćaju svim dobrim i humanim ljudima da pomognu, koliko je ko u mogućnosti.

Humani građani Jani i Ognjenu mogu pomoći slanjem SMS poruke sa sadržajem 1001 na broj 3030. Uplatom novca na dinarski ili devizni račun, putem linkova E- doniraj ili PayPal.

Dinarski račun: 160-6000000856591-97

Devizni račun: 160-6000000857111-89

IBAN: RS35160600000085711189

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Izvor: Blic i Humanitarna fondacija “Budi human”