InfoFoto: UK Koraci

UK "Koraci": Veliki iskorak na tržištu izdavaštva - Objavljeno 20 knjiga i isto toliko organizovano promocija i književnih večeri...

Autor: InfoKG
15:37 | Sreda, 18 10 2023

Ustanova kulture “Koraci” u proteklih godinu dana napravila je veliki iskorak na tržištu izdavačke delatnosti, tvrdi njena v.d. direktorka Mirjana Milenković. To potkrepljuje činjenicama da je u tom periodu objavljeno 20 knjiga, isto toliko održano promocija i književnih večeri i za učenike završnih razreda osnovnih i srednjih škola je priredeđeno i besplatno podeljeno 7.000 primeraka vodiča za đake i studente “Budući koraci”. Naglašava da je kruna rada u proteklih godinu dana Knjižara Ustanove kulture “Koraci“, koja je otvorena u maju u ulici Save Kovačevića broj 2. Do kraja godine najvljuje nova izdanja, ali i kulturne događaje, koje će “Koraci” organizovati. 

Tekuća 2023. godina u ustanovi kulture „Koraci“, može se smatrati godinom prosperiteta i velikog iskoraka na tržištu izdavačke delatnosti. Kao ustanova sa osnovnom izdavačkom delatnošću, sa podsticajem zavičajnog stvaralaštva u oblasti književnosti, lokalni stvaraoci imaju prilike da svoje rukopise predstave brojnoj čitalačkoj publici. Ova godina, kako “Koracima“, tako i gradu Kragujevcu donela je brojne književne večeri i događaje, tokom kragujevačkog kulturnog leta, pa sve do kraja godine, gde “Koraci“ najavljuju brojne aktivnosti, čime dodatno obogaćuju, već bogatu kulturnu scenu grada“, izjavila je v.d. direktora Ustanove kulture “Koraci“, Mirjana Milenković. 

Ustanova kulture “Koraci“ je od početka godine organizovala dvadesetak događaja, među kojima su promocije knjiga i književne večeri. 

“Koraci“ su u proteklih godinu dana objavili 20 knjiga, devet brojeva časopisa “Dečje iskre“ u tiražu od po 300 primeraka. 

Ova ustanova kulture je priredila i besplatno podelila 7.000 primeraka vodiča za đake i studente "Budući koraci" učenicima završnim razredima osnovnih i srednjih škola sa teritorije Kragujevca i opština iz Šumadije.

Kruna rada u proteklih godinu dana je Knjižara Ustanove kulture “Koraci“, koja je otvorena u maju u ulici Save Kovačevića broj 2. 

Od otvaranja knjižare, tog književnog kutka itekako autentičnog i afirmativnog za jednu izdavačku kuću koja predstavlja svoj grad, preko pune sale Prve kragujevačke gimnazije na književnoj večeri najpoznatijeg srpskog pesnika Pere Zubca, uvođenjem nove publikacije, čime je pored akcenta na značaj odabira budućeg zanimanja, osnovcima i srednjoškolcima sa teritorije Šumadije predstavljena jedna izdavačka kuća, uvođenjem brojnih inovacija u kragujevački kultni časopis “Dečje iskre“, uspešnom saradnjom i odabirom sastava Uredničkog tima od najeminentnijih stručnjaka u oblasti književnosti, dr Vladimir Perić, dr Tatjana Janković i dobitnik Tolstojeve, treće po redu najprestižnije nagrade u oblasti književnosti na svetu dr Venko Andonovski, pa sve do nastupa na predstojećem beogradskom Sajmu knjiga i naravno zatvaranja izdavačke godine sa preko dvadeset novih izdanja, sa velikom dozom ponosa, ističemo da smo zahvaljujući našem osnivaču, gradu Kragujevcu jedina izdavačka kuća koja podstiče lokalne stvaraoce i pomaže im da pronađu put do svoje čitalačke publike. U ovoj godini koračali smo ubrzanim tempom, a za sledeću najavljujemo još veće ubrzanje. Kragujevac će dočekati još veliki broj književnih događaja, ozbiljnih književnih izdanja, novih publikacija i poznatih imena u oblasti književnosti. Kao što je rekao poznati kragujevački pisac Slobodan Pavićević, a “Koraci“ ponosno u svojoj knjižari ističu: 'U Kragujevcu najviše volim ljude koji vole svoj grad'“, izjavila je Mirjana Milenković. 

Iz Ustanove kulture “Koraci“ najavljuju da će do kraja godine objaviti još sedam izdanja i organizovati petnaestak promocija i književnih večeri.