InfoFoto: Univerzitet u Kragujevcu - kg.ac.rs

Univerzitet u Kragujevcu i MIND grupa uspostavili saradnju sa Institutom SEE iz Dubaija

Autor: InfoKG
11:00 | Utorak, 01 08 2023

Znanje i rezultati u naučno - istraživačkom radu Univerziteta u Kragujevcu, visoko su ragirani u međunarodnim okvirima, piše RTS. Tome je doprinela i međunarodna saradnja sa stotinak institucija širom sveta. Najnoviji sporazum o saradnji sa Institutom See u Dubaiju, unaprediće saradnju dve zemlje, ali i povezivanje nauke i privrede.

Mind grupa u čijem industrijskom parku posluje 15 kompanija, sa proizvodnim, istraživačkim i obrazovnim centrima i avio-pistom, dovela je u Šumadiju nova znanja i tehnologije. Profilisala je Kragujevac kao centar šinske industrije, a ide i korak dalje.

Idemo u pravcu tranzicije u pogledu smanjenja emisije ugljenika i to nam i jeste cilj da napravimo jedan zeleni industrijski park i iz te ideje je proistekla saradnja  sa institutom u Dubaiju”, objašnjava Darko Đorić, izvršni direktor Mind grupe.

Institut See, jedan je od svetskih centara za obrazovanje u oblasti održivog razvoja i zaštite životne sredine. U fokusu partnera kragujevačkog Instituta za informacione tehnologije - multidisciplinarna istraživanja iz različitih oblasti. Koje su im tačke spajanja primenjive u praksi?

Ono što mi možemo njima da ponudimo to je baš što se tiče bezbednosti hrane pošto na našem Institutu, a i na Univerzitetu u Kragujevcu se puno toga radi u sferi antioksidanasa”, kaže prof. dr Zoran Marković, direktor Instituta za informacione tehnologije Kragujevac. 

Razmena nou haua je neverovatno bitna, inovacije su neverovatno bitne, mi pratimo trendove kako u zemlji, tako u svetu”, ističe Jasmina Lok, izvršni direktor SEE Instituta u Dubaiju. 

Prati ih i Univerzitet u Kragujevcu koji je okupio inovacionu zajednicu Šumadije i Zapadne Srbije oko zajedničkih projekata. Znanje, kreativnost i objavljeni radovi visoko su vrednovani u naučnim krugovima. 

Prepoznat kao vodeći Univerzitet u regionu dakle Jugoistočne Evrope, gde nas je Tajms hajer edjukejšn lista, svrstala u tri najprestižnija Univerziteta”, kaže prof. dr Vladimir Senić, prorektor za inovacije i razvoj Univerziteta u Kragujevcu. 

Omogućivanje da s jedne strane informaciono-komunikacione tehnologije uđu uopšte u sfere koje su uopšte od planetarnog značaja je vrlo bitno”, naglašava Vladimir Radovanović, Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija. 

Rezultati koje Dubai postiže i primenjuje u istraživačkoj sferi doprinose napretku svake zemlje. Sve je više i domaćih kompanija koje spajaju znanje i poslovanje. 

Izvor: RTS