Info

Uskoro nastavak gradnje Centara izvrsnosti

Autor: InfoKG
13:00 | Ponedeljak, 21 09 2020

Centri izvrsnosti u Kragujevcu će uskoro dobiti svoju zgradu sa najmodernijom medicinskom opremom za naučna istraživanja. Ovaj projekat podržala je Evropska investiciona banka i uskoro kreće nastavak radova, piše RTS.

Ovakve Centre izvrsnosti prepoznalo je i Ministarstvo nauke, prosvete i tehnološkog razvoja Srbije, jer će to biti prvi veliki naučni centar tog tipa u regionu urađen po svetskim standardima.

Medicinska oprema i labaratorije će biti opremljene po najvišim tehnološkim standardima sličnih centara u SAD, Evropi, Rusiji, Japanu. 

Cilj je da se u vrhunski opremljenim Centrima izvrsnosti zaposle perspektivni mladi naučnici iz Srbije, a posebno oni koji imaju želju da se iz inostranstva vrate u domovinu.

Medicinska oprema i labaratorije će biti opremljene po najvišim tehnološkim standardima sličnih centara u SAD, Evropi, Rusiji, Japanu. Cilj je da se u vrhunski opremljenim Centrima izvrsnosti zaposle perspektivni mladi naučnici iz Srbije, a posebno oni koji imaju želju da se iz inostranstva vrate u domovinu.

Njima će pomagati strani eksperti iz svih oblasti medicine. Dekan Fakulteta medicinskih nauka u Kragujevcu Vladimir Jakovljević jedan je od onih koji je u operativnom timu nastavka ovog projekta.

"Sa izgrađenim Centrima izvrsnosti u Kragujevcu Srbija će postati ozbiljna zemlja na mapi svetske medicinske nauke. Projekat Centara izvrsnosti u Kragujevcu započet je na inicijativu našeg slavnog genetičara Miodraga Stojkovića. On je želeo da se u Kragujevcu napravi prva ovdašnja Banka matičnih ćelija. Pored in vitro fertilizacije, koja je prva asocijacija kada se pomene Banka matičnih ćelija, ovo je svojevrsna šansa da se razvije naučno-istraživački i terapijski centar, koji bi omogućio da se i u našoj zemlji mogu lečiti opasne bolesti poput kancera, povreda kičmene moždine, srčane insuficijencije, da se uđe u suštinu naslednih bolesti", kaže doktor Vladimir Jakovljević.

Navodi da osim Stojkovića, imamo veliki broj mlađih naučnika na našem fakultetu koji objavljuju svoje radove u stručnim publikacijama širom sveta, zbog čega se visoko kotiramo na Šangajskoj listi.

"Ukoliko se Centri izvrsnosti razviju na pravi način u saradnji sa Kliničkim centrom pacijenti iz celog regiona će imati benfit. Postojaće mogućnost da se leče neke bolesti zbog kojih su ljudi putovali u inostranstvo i plaćali paprene cene za terapije i lečenje. Upravo je naša želja da u skladu sa idejama našeg predsednika sprečimo dalji odliv mozgova iz Srbije, a da našu zemlju učinimo medicinski jakom evropskom zemljom",  kaže Vladimir Jakovljević.

Izvor: RTS