InfoFoto: Pexels - Ilustracija

Uskoro novi javni poziv za zamenu stolarije

Autor: Jovana Mladenović
12:00 | Ponedeljak, 24 01 2022

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović razgovarala je sa načelnicima okruga u Srbiji o projektu unapređenja energetske efikasnosti, koji Ministarstvo sprovodi sa lokalnim samoupravama. Ona je navela da je za ovu godinu obezbeđeno 230 miliona evra za subvencije za zamenu stolarije i postavljanje solarnih panela, te da će krajem januara i početkom februara biti raspisani novi javni pozivi za oba projekta.

Država je obezbedila dovoljno sredstava, tako da možemo da omogućimo svim građanima da smanje potrošnju energije, poručila je ona.

Potpredsednica Vlade je podsetila na to da su za prvi projekat, koji se završava, izdvojene 1,2 milijarde dinara, uz očekivanje da će on domaćinstvima koja učestvuju smanjiti račune za 20 do 30 odsto.

Prema njenim rečima, na nacionalnom nivou to znači uštedu od 50 miliona kilovat-sati godišnje i, što je jednako važno, 300.000 tona manje emisije ugljen-dioksida.

Mihajlović je najavila i olakšice za devastirane opštine i socijalno ugrožene građane, rekavši da je cilj da sva domaćinstva dobiju mogućnost da zamene stolariju.

Načelnica Šumadijskog okruga Biljana Stošić Ilić precizirala je da je ukupna vrednost projekata u oblasti energetske efikasnosti u ovom okrugu, u svih sedam lokalnih samouprava, za prošlu godinu iznosila više od 63 miliona dinara, dok su ove godine sredstva znatno veća.