Info

Vakcinalni punkt izmešten u Zdravstvenu stanicu 5, epidemiološka situacija u Kragujevcu stabilna

Autor: Jovana Mladenović
12:45 | Četvrtak, 03 03 2022

Punkt za masovnu vakcinaciju protiv Korona virusa izmešten je danas iz škole Vukašin Marković u Zdravstvenu ambulantu broj 5 Doma zdravlja Kragujevac, u ulici Čiče od Romanije, odlučeno je na sednici Štaba za vanredne situacije. 

Epidemiološka situacija u Kragujevcu sada je stabilna sa tendencijom pada broja novozaraženih. Prema podacima Instituta za javno zdravlje, procenat pozitivnih u odnosu na broj testiranih koji je krajem januara i tokom februara dostizao i 70 odsto, sada se kreće između 10 i 15 procenata. Juče je od 648 uzoraka, pozitivno 60.

Iako je situacija stabilna, iz Instituta za javno zdravlje podsećaju da preventivne mere – nošenje zaštitne maske, distanca i pojačana lična i higijena prostora, moraju da se poštuju. Vakcinacija je ključna zdravstvena usluga, poručuju iz Instituta i apeluju na sugrađane da se ponašaju odgovorno.

Inače, prvom dozom vakcine obuhvaćeno je 50,25 posto Kragujevčana, drugom dozom 49 posto, a trećom dozom 29 posto građana.

Imajući u vidu evidentan pad broja novozaraženih i drastično smanjenje pregleda, Dom zdravlja Kragujevac je smanjio broj ekipa sa 28 na deset, a skraćeno je i radno vreme Kovid ambulante do 17 sati.

U Univerzitetskom kliničkom centru, prema poslednjem preseku, hospitalizovano je 106 pacijenata od kojih je 94 pozitivno. Od tog broja 29 nalazi se na lečenju u jedinicama intenzivne nege. S obzirom na to da broj teško obolelih opada, a smanjen je i prijem pacijenata, dve kovid jedinice izlaze iz tog sistema – deo Klinike za pulmologiju i Klinika za psihijatriju, koja će od 7. marta početi sa normalnim radom i prijemom non kovid pacijenata.

Na sednici Štaba za vanredne situacije razmatran je i usvojen predlog Odluke o organizaciji i funkcionisanju civilne zaštite, Izveštaj o zaštiti od požara u protekloj godini, kao i Operativni plan odbrane od poplava za 2022. godinu.