Info

Vašarska atmosfera u Kragujevcu: Na oko 200 tezgi za svakog po nešto (FOTO)

Autor: InfoKG
13:15 | Petak, 03 06 2022

U Kragujevcu se danas, na praznik Svetog cara Konstantina i carice Jelene, održava tradicionalni vašar, a na tezgama, postavljenim ispred Šumadija sajma za svakog ima po nešto.  

Ovogodišnji vašar okupio je više od 200 prodavaca iz gotovo cele Srbije, a veliki broj Kragujevčana zainteresovan je da vidi sta je u ponudi. Građani su u prilici da pazare, nameštaj, posuđe, odeću, obuću, nakit, igračke, kao i slatkiše. 

Zbog toga je velika gužva u krugu Šumadija sajma, pa ukoliko planirate da prošetate do vašara naoružajte se strpljenjem, a sa sobom obavezno ponesite i nešto za osveženje, shodno vremenskim prilikam. 

Upravo one prodavcima ide na ruku, pa se nadaju dobroj zaradi. Kupci su uglavnom zadovoljni ponudom, a za cene kažu da su uglavnom iste kao i na drugim mestima. 

Inače, Srpska pravoslavna crkva i vernici danas proslavljaju Svetog cara Konstantina i caricu Jelenu. Praznik cara Konstantina i njegove majke carice Jelene ustanovljen je jer je car Konstantin Milanskim ediktom 313. dao hrišćanima slobodu vere i okončao njihov progon, pa je crkva odlučila da ovaj rimski carski par proglasila svetiteljima.

U Kragujevcu se u toku godine organizuju tri vašara na praznik Svetog cara Konstantina i carice Jelene, 3. juna, na Krstovdan, 27. septembra i na Vavedenje, 4. decembra.

Galerija slika