InfoFoto: Promo

Veliko interesovanje Kragujevčana za BESPLATNU ŠKOLU NORDIJSKOG HODANJA

Autor: InfoKG
13:45 | Nedelja, 17 09 2023

Sportski centar „Iskra“ bio je mali da primi sve Kragujevčane zainteresovane za besplatnu dvomesečnu školu nordijskog hodanja, koja se organizuje u okviru projekta „Otvori plavi krug”, u saradnji sa Društvom za borbu protiv šećerne bolesti Kragujevac i uz podršku kragujevačkog Doma zdravlja i Instituta za javno zdravlje.

Ova škola namenjena je prvenstveno osobama sa dijabetesom, onima koji su u riziku od ove bolesti, kao i gojaznima. Na svečanom pokretanju projekta, direktor Doma zdravlja Kragujevac doktor Vasilije Antić objasnio je važnost fizičke aktivnosti za osobe sa dijabetesom.

"Bez fizičke aktivnosti danas ne možemo da imamo uspešnu kontrolu šećerne bolesti. Ona nije samo poželjna, već neizostavna u životu osoba sa dijabetesom. Ako govorimo o ljudima koji su u riziku da obole od dijabetesa i gojaznosti, šetnja, trčanje i nordijsko hodanje, kao i drugi vidovi fizičke aktivnosti predstavljaju ključni faktor za rano sprečavanje bolesti i pratećih komplikacija. Dom zdravlja je posvećen da i na ovakav način podstakne osobe koje imaju dijabetes da budu aktivnije, jer samo na taj način, uz adekvatne terapije i redovne kontrole kod lekara, mogu da ostvare ciljeve lečenja", istakao je dr Antić. 

Zahvaljujući doktorima i medicinskim sestrama Doma zdravlja, polaznici škole nordijskog hodanja imaju priliku da tokom treninga prate kretanje glikemije u krvi i svoje telesne težine.

"Za dijabetološku zajednicu u Kragujevcu ovo je važan trenutak, jer dobijamo priliku da naučimo nešto novo i da budemo fizički aktivniji, što je za obolele od dijabetesa ključno u kontroli i prevenciji komplikacija bolesti. Istovremeno, tokom treninga moći ćemo da se bliže povežemo i razmenimo iskustva", kaže predsednik Društva za borbu protiv šećerne bolesti Kragujevca Borko Marinković.

Iako se u svetu već uveliko praktikuje, nordijsko hodanje je u našoj zemlji zaživelo tek u poslednjih nekoliko godina. Ova aktivnost je namenjena svim uzrastima, od 17 do 77 godina, a tempo treninga je prilagođen učesnicima, njihovim godinama i fizičkoj kondiciji. Održavaju se dva treninga nedeljno, broj polaznika je ograničen na 30, a učesnicima su obezbeđeni štapovi, kao i osveženje tokom treninga. Škola nordijskog hodanja traje dva meseca, a pored treninga u gradu, planirano je i nekoliko okupljanja i nordijskih šetnji po obližnjim kragujevačkim izletištima. Završni trening na programu je 14. novembra, baš kada se širom sveta i kod nas obeležava Svetski dan borbe protiv dijabetesa.

"Ovo je jedinstvena prilika ne samo za ljude sa dijabetesom i gojazne, već i za sve Kragujevčane, da se oprobaju u ovom sportu. Hodanje sa štapovima je zanimljive i korisnije nego kod obične šetnje zato što angažujemo i gornji deo tela, tačnije mišiće ramenog pojasa, ruku, leđa i celog trupa. Ne samo da se krećemo u prirodi, već i aktiviramo mišiće kao da radimo vežbe snage sa tegovima", objasnila je poznata kragujevačka sportistkinja Snežana Đurić, koja će voditi ove treninge.

Projekat „Otvori plavi krug“ posvećen je prevenciji i borbi protiv dijabetesa u urbanim sredinama, kroz fizičku aktivnost i edukaciju. Posle pokretanja u Beogradu 2020. godine, projekat je proširen na Novi Sad, Čačak, Niš i Suboticu, a sada je stigao i u Kragujevac. Više informacija o zajednici „Otvori plavi krug“, istoimenoj aplikaciji, kao i rasporedu organizovanih šetnji i aktiviranju donacija, možete pronaći na otvoriplavikrug.rs.