InfoFoto: Dom zdravlja Kragujevac

Veliko interesovanje za preventivne pulmološke i fizijatrijske preglede

Autor: InfoKG
14:30 | Ponedeljak, 27 05 2024

Akcija preventivnih pregleda, pokrenuta od strane Ministarstva zdravlja, održana u nedelju u Domu zdravlja Kragujevac i Univeritetskom kliničkom centru, a u obe zdravstvene ustanove vladalo je veliko interesovanje građana, koji su preglede mogli da obave čak i ako nemaju zdravstvenu knjižicu.

U Domu zdravlja građani su mogli da obave pregled lekara opšte medicine (merenje krvnog pritiska), pregled lekara pulmologa, pri čemu se radio RTG pluća (za sugrađane starije od 50 godina i pušačkim stažom preko 30 godina) i laboratorijske analize, uzimanje uzorka krvi za: krvnu sliku, hormone štitaste žlezde (T3,T4,TSH), PSA (tumor marker za prostatu). Ukupno je pregledano 349 pacijenata, od toga je 123 upućeno na dodatnu dijagnostiku.

Takođe, preventivni pregledi za decu predškolskog i školskog uzrasta obuhvatali su pregled specijaliste pedijatrije i fizijatra (pregled kičmenog stuba, stopala i celokupnog lokomotornog sistema). Ukupno je pregledano 53 dece, od toga 23 je upućeno na dodatnu dijagnostiku.

Odličnim odzivom pohvalili su se i iz kragujevačkog Kliničkog centra. 

U toku jučerašnje akcije u ovoj zdravstvenoj ustanovi na preventivne preglede je izašlo ukupno 187 osoba. Od tog broja, 78 dece je bilo na preventivnim fizijatrijskim pregledima, a 109 odraslih građana je obavilo preventivne preglede na Klinici za pulmologiju.

U Službi za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju UKC Kragujevac, bili su organizovani preventivni fizijatrijski pregledi dece predškolskog i školskog uzrasta, koji su podrazumevali pregled kičmenog suba, grudnog koša, donjih ekstremiteta i stopala. Od 78 pregledane dece, njih 57 je upućeno na dalje testiranje i vežbe, zbog dijagnostikovane skolioze, deformiteta stopala ili kombinovanog deformiteta kičme i stopala.

Na Klinici za pulmologiju UKC Kragujevac, za odrasle građane bili su organizovani preventivni pregledi pulmologa i rentgen pluća za starije od 50 godina i sa pušačkim stažom dužim od 30 godina, uz merenje krvnog pritiska i laboratorijske analize krvne slike, hormona štitaste žlezde (TSH, T3, T4) i tumor markera prostate (PSA).

Nakon inicijalnog preventivnog pulmološkog pregleda 109 sugrađana, njih 7 je upućeno na dodatnu dijagnostiku.