Info

Veliko interesovanje za gajenje lešnika, Ferrero šansa za sve

Autor: Jovana Mladenović
15:06 | Petak, 27 10 2017

Veliko interesovanje u Šumadiji vlada za mogućnost proizvodnje lešnika za potrebe konditorkse industrije, gde se izdvaja kompanija “Ferrero" i traži proizvođače od kojih će otkupljivati.

Stručno predavanje pod nazivom “Podizanje zasada leske u Srbiji“, za koje je vladalo veliko interesovanje, održano je u prostorijama Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj u Sobovici. Predavanje su održali stručnjaci iz kompanije “Agriser“ koja je podružnica italijanske kompanije “Ferrero Hazelnut Company“.

Kompanija je prepoznala naš kraj imajući u vidu i geografski položaj i sastav zemljišta kao idealno podneblje za uzgoj lešnika i ponudila je svoje sisteme kooperacije. Mi smo kao grad spremni da pružimo podršku našim poljoprivrednim proizvođačima u podizanju zasada. Vlada veliko interesovanje za ovaj program u Kragujevcu. Ispostavilo se da ciljna grupa nisu samo poljoprivredni proizvođači nego i ljudi koji žive u gradu a imaju svoja seoska imanja, i koji vide ovu kulturu kao neki svoj mali biznis i izvor dodatnih prihoda – kaže Damjan Srejić, član Gradskog veća za poljoprivredu. 

Grad će pružiti podršku formiranju udruženja i podizanju zasada ove kulture, jer je poznato da su posedi u Šumadiji usitnjeni i da bi na ovaj način, udruživanjem, mogli da se ukrupne. Srejić ističe da je moguće i korišćenje republičkih fondova za podizanje zasada, a grad ozbiljno razmatra program podrške izgradnji sistema za navodnjavanje, koji su od velike važnosti kada je reč o zasadima lešnika ali i kod drugih kultura. Kompanija “Agriser“ nudi poljoprivrednicima sa teritorije Kragujevca i okoline sklapanje ugovora koji podrazumeva kupovinu kvalitetnih sadnica leske po ceni povoljnijoj od tržišne, stručnu podršku, otkup lešnika kao i odgovarajuću kreditnu liniju koja podržava investiciju.

Kompanija Agriser je u vlasništvu italijanske firme “Ferero“ koja se bavi proizvodnjom u oblasti konditorske industrije. Kompanija je osnovana pre tri godine sa ciljem da uspostavi sopstvenu proizvodnju lešnika na ovim prostorima i da širi proizvodnju lešnika na teritoriji Srbije kroz kooperaciju sa poljoprivrednicima. Trenutno smo u fazi pripreme za kooperaciju za narednu sezonu, to se radi tokom zime – kaže Peđa Cerović, generalni direktor kompanije “Agriser“ iz Sombora.

Prvi komercijalni rod lešnik daje posle 5 godina, a od 7 do 9 godine dolazi u puni rod. To je dugoročni projekat, a period komercijalne eksploatacije lešnika je oko 40 godina – objašnjava Cerović.