InfoFoto: Printscreen - RTS

Vučić: Izašli smo u susret velikom delu zahteva radnika “Fiata“ – Sindikalci: Dogovorili smo i veće otpremnine

Autor: InfoKG
14:00 | Subota, 25 06 2022

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je "blizu dogovor" sa radnicima "Fiata" iz Kragujevca i da će u sredu krenuti otpremnine, piše Agencija Beta, a prenose mediji. Iako nisu želeli da pričaju o detaljima jutrošnjeg sastanka sa predsednikom države Aleksandrom Vučićem i ministrima u Vladi radnici Fiata kažu za Danas da su uspeli da se dogovore za veće otpremnine.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je "blizu dogovor" sa radnicima "Fiata" iz Kragujevca.

"Sa "Stellantisom" (kompanija u čijem sastavu posluje kragujevačka fabrika "Fiat") ćemo nastaviti da radimo da bismo dobar deo obaveza prema radnicima mogli da ispunimo. Kao što i oni (radnici) znaju, moraju da postoje kompromisi", rekao je Vučić u Predsedništvu Srbije.

On je dodao da je država izašla u susret velikom delu zahteva radnika, tako da očekuje da će pregovori uspešno da se privedu kraju.

Nekoliko stotina radnika kragujevačke fabrike automobila Fiat blokiralo je 22. juna na nekoliko časova deo autoputa kroz Beograd, kod Sava centra, tražeći od Vlade Srbije rešenje za probleme koje imaju sa kompanijom "Stellantis".

Vučić o radnicima Fiata: Nema šta da mi veruju ili ne, u sredu kreću otpremnine

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će radnicima Fiata u sredu krenuti otpremnine, tako da će i sami videti da on ne laže.

"Do srede završavamo sve razgovore sa Stellantisom. Nema šta da mi veruju ili ne (radnici Fiata), u sredu idu otpremnine, videće i sami", rekao je on u predsedništvu.

Vučić je dodao da je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić "preuzela teret" oko radnika Fiata, jer on nije mogao tome da se posveti.

Radnici Fiata nakon sastanka sa Vučićem: Dogovorili smo i veće otpremnine

Iako nisu želeli da pričaju o detaljima jutrošnjeg sastanka sa predsednikom države Aleksandrom Vučićem i ministrima u Vladi radnici Fiata kažu za Danas da su uspeli da se dogovore za veće otpremnine.

Odavde idemo za Kragujevac da prenesemo radnicima detalje razgovora i posle toga tek mogu da kažem da li sam zadovoljan. Ako me pitate kao člana sindikata, a ne predsednika, onda mogu da kažem da sam zadovoljan, ali moramo da sa ostalim radnicima prvo razgovaramo”, kaže za Danas predsednik Samostalnog sindikata u Fiatu, Saša Đorđević.

Na pitanje da li su uspeli da dogovore veće otpremnine Đorđević kaže da jesu. 

Uspeli smo, ali i to moramo najpre da podelimo sa radnicima”, napominje.

Konačno su, kako kaže, uspeli da definišu zaštićene grupe, jer im je to bilo na prvom mestu. Osim trudnica, porodilja, da se u posebne zaštićene kategorije računaju i samohrani roditelji, slučajevi gde oboje rade u firmi.

Uspeli su, ističe, da spasu ne samo “svakog radnika”, već cele porodice.

Dogovor je da se sve implementira narednih nekoliko dana i oko kategorija i onih koji žele da ostanu da rade, o obezbeđivanju posla, ima tu puno posla da se uradi, a vremena nema mnogo”, ističe Saša Đorđević. 

Izvor: Agencija Beta, Danas, mediji