InfoFoto: srbija.gov.rs

Vučić o projektima u Kragujevcu kao delu programa „Skok u budućnost – Srbija EKSPO 2027“

Autor: InfoKG
09:00 | Nedelja, 21 01 2024

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić najavio je sinoć na predstavljanju programa „Skok u budućnost - Srbija EXPO 2027“da će naša zemlja u naredne 3.5 do četiri godine za sve projekte, uključujući EKSPO 2027, uložiti 17.8 milijardi evra. On je u Palati Srbija predstavio ključne segmente sveobuhvatnog razvoja Srbije, među kojima su programi za podizanje životnog standarda građana, projekti u oblasti nauke i tehnologije, obrazovanja, razvoja infrastrukture, industrijalizacije, energetike, ekologije, poljoprivrede, zdravstva, turizma, kao i u drugim oblastima od nacionalnog značaja.

Severena obilaznica, Trening centar Kragujevac, matični objekat Gradske tržnice, Univerzitetski klinički centar, Stadion Čika Dača, brza saobraćajnica Kragujevac - Mrčajevci, železnička pruga Cvetojevac – Sobovica, grada FILUM-a, Naučno tehnološki park u MIND parku, Radna zona Cvetojevac, Stelantis – fabrika za proizvodnju električnih automobila, Inovacioni distrikt, deo su projekata u Kragujevcu, čiju će realizaciju u naredne četiri godine pomoći Republika Srbija, a u okviru programa sveobuhvatnog i integralnog razvoja zemlje do 2027. godine. 

Predsednik Vučić je pozvao sve ljude i sve generacije da pomognu i stvore Srbiju koju sanjaju, jer, kako je istako veći, bolji i ambiciozniji plan ne možemo ni da zamislimo, a siguran je da ćemo i da ga ispunimo.

Prosečna primanja

Predsednik je podsetio na to da je prosečna plata u Srbiji trenutno 836 evra, najavivši da će ona u 2025. godini preći 1.000 evra.

On je dodao da je cilj da se do decembra 2027. dostigne nivo prosečne plate od 1.800 evra i više.

Prema njegovim rečima, prosečna penzija je trenutno 391 evro, a da se očekuje da do 2027. godine ona bude 650 evra.

Vučić je najavio da će država od aprila ili maja ove godine za rođenje prvog deteta izdvajati 500.000 dinara, za drugo dete 600.000 dinara, a za treće i četvrto dete biće još ozbiljnija finansijska pomoć.

Smanjili smo siromaštvo u Srbiji sa 26,7 odsto na 20 odsto, a želimo da ga do 2027. godine smanjimo na 16,7 odsto, čime bismo bili iznad proseka EU, rekao je on najavivši da će u naredne tri godine biti  povećan budžet za retke bolesti - prve godine 85 miliona evra, pa 150 miliona evra, a na kraju 200 miliona evra.

Rekonstrukcija porodilišta

Doneli smo odluku i da gotovo sva porodilišta u naredne četiri godine u Srbiji rekonstruišemo, najpre Beograd, Niš, Kragujevac, Novi Sad, a to ćemo da uradimo i za Banjaluku, poručio je predsednik Srbije.

Predsednik je najavio da će svaka opština u Srbiji imati digitalni mamograf, kao i da će 57 bolnica dobiti magnetnu rezonancu.

Dašić: "Kragujevac izdvojen kao reperni grad, to je dodatna garancija"

Na prezentaciji programa „Skok u budućnost – Srbija EKSPO 2027“ za period od 2024. do 2027. godine prisustvovao je i Nikola Dašić, predsednik Privremenog organa grada Kragujevca, koji je izrazio veliko zadovoljstvo što je Kragujevac izdvojen kao primer na kome se najbolje vidi razlika kakav je bio nekad, šta je prethodnih godina urađeno od velikih investicija, šta je započeto, a šta je sve u planu da se uradi do 2027. godine. To što je Kragujevac na današnjem predstavljanju izdvojen kao reperni grad je dodatna garancija i da zajedno sa ostalim većim gradovima predstavlja kičmu razvoja Srbije.