InfoFoto: srbija.gov.rs

Vučić: "Uskoro ugovor za obilaznicu oko Kragujevca"

Autor: Jovana Mladenović
14:45 | Subota, 29 04 2023

"Uskoro će biti potpisan ugovor za obilaznicu oko Kragujevca", kratko je pomenuo danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je prisustvovao otvaranju deonice na delu Moravskog koridora od Pojata do Makrešana, auto-puta koji spaja istok i zapad Srbije.

Podsetimo, sredinom meseca i ministar finansija Siniša Mali najavio je da počinje izgradnja obilaznice oko Kragujevca

Međutim, niko od njih nije precizirao kada tačno.

Podsećanja radi, reč je o saobraćajnici dugoj 22 kilometra, koja će se graditi u fazama. 

Severna obilaznica oko Kragujevca je projekat od nacionalnog značaja, jer će nakon njene izgradnje ulice u gradu biti rasterećene tranzitnog saobraćaja.

Planirana je kao saobraćajnica dužine oko 22 kilometra koja prolazi kroz naselja Cvetojevac, Novi Milanovac, Opornicu, Poskurice i Divostin.

Izgradnja Severne obilaznice planirana je u dve faze. U prvoj fazi biće izgrađeno 5, a u drugoj 17 kilometara. Prva faza izgradnje počinje na granici mesta Jovanovac i Cvetojevac, a završava se u Novom Milanovcu, pre puta za Resnik.

Duž trase Severne obilaznice biće omogućeno formiranje nove industrijske zone koja će se prostirati na površini od oko 200 hektara.

U nastavku Severne obilaznice plan je da bude izgrađen Gružanski koridor, koji će povezati Kragujevac i okolne opštine sa Moravskim koridorom.