InfoFoto: arhiva

Evo kada se očekuje ZAVRŠETAK REKONSTRUKCIJE Gradske tržnice

Autor: Jovana Mladenović
12:00 | Ponedeljak, 22 03 2021

Rok za završetak radova na rekonstrukciji gradske Tržnice, prema očekivanjima nadležnih, je jun tekuće godine, rečeno je za portal InfoKG iz JKP Šumadija. Sanacija urušenog dela objekta kompletno pada na teret izvođača, te investitora nećestajati nikakvih troškova, kažu iz preduzeća.

Deo zgrade Gradske tržnice urušio se tokom rekonstrukcije 6. jula 2020. godine.

Rekonstrukcija i izgradnja kompleksa Zelena pijaca "Centar" podrazumeva rekonstrukciju, adaptaciju i sanaciju matične zgrade, te izgradnju podzemne garaže i nadstrešnice prodajnog dela. 

Na sanaciji urušenog dela objekta izvedeni su radovi na izradi temelja i temeljnog zida u celoj dužini sa urađenom podnom pločom. Obaveza je izvođača da kompletno urušeni deo objekta vrati u prvobitno stanje o svom trošku, tako da Grad Kragujevac, odnosno investitor JKP Šumadija, nema nikakvih troškova, tvrde iz preduzeća.

Zgrada tržnice je izgrađena 1929. godine, kao jedna od prvih pokrivenih pijaca u Evropi. Arhitekta ovog zdanja je Georgij Pavlovič Kovaljevski. Kamen temeljac položen je i osvećen 9. septembra 1928. godine, kada je i otpočela izgradnja, a završena novembra 1929. godine. Zgrada zauzima centralno mesto na predviđenom prostoru Miloševog venca i predstavlja kultrno dobro grada Kragujevca koje je pod zaštitom “Zavod za zaštitu spomenika kulture”.

Na rekonstrukciji postojećeg objekta do sada je, između ostalog, odrađeno sledeće: izvedeni su svi radovi na demontaži, izrađena krovna konstrukcija sa zamenom krovnog pokrivača, unutrašnji razvod elektro instalacija i vodovodno kanalizacionog razvoda, zidarski radovi, izrada podova, malterisanje...

Na izradi podzemne garaže završeni su svi zemljani radovi, armirano betonski radovi sa kompletno završenom betonskom konstrukcijom garaže.

U okvru izgradnje nadstrešnice završeni su svi projektom predviđeni radovi na demontaži i rušenju, zemljani radovi, izvedena temeljna konstrukcija od temeljnih greda sa ugrađenim čeličnim stubovima i završenom čeličnom konstrukcijom nadstrešnice.

Novo tehničko rešenje za REKONSTRUKCIJU PIJACE podiže cenu za 7 MILIONA

Podsetimo, Kragujevčani burno reaguju na izgradnju takozvanih "bunkera" ili "kućica od betona" nad podzemnom garažom. Reč je o evakuacionim i protivpožarnim izlazima koje zakon propisuje kao obavezne. Opširnije čitajte na: Šta su zapravo betonski "bunkeri" koji narušavaju izgled Tržnice? Kragujevčani ih smatraju ruglom