InfoFoto: Arhiva

Zagađenje vazduha i dvilje deponije najviše smetaju Kragujevčanima: "Od toplane ne može da se diše. Bacaju smeće, gde se šta stigne"

Autor: InfoKG
13:00 | Ponedeljak, 07 03 2022

Divlje deponije i zagađenje vazduha najviše smetaju Kragujevčanima. To pokazuju podaci novog ekološkog informacionog sistema Ministarstva zaštite životne sredine, u okviru kojeg  - preko besplatne mobilne i veb aplikacije gReact ili kontakt centra, građani Srbije mogu da prijave ekološke i komunalne probleme, piše RTS.

Iako većina građana još nije upoznata sa novim ekološkim informacionim sistemom Ministarstva zaštite životne sredine, prijave već stižu. Samo u Kragujevcu je preko mobilne i veb aplikacije gReact do sada stiglo oko 25 prijava. Na slične probleme žale se i građani sa kojima smo razgovarali. 

I od Energetike i od ove divlje deponije ja prozore ni vrata ne mogu da otvorim. Ne mogu na terasi da sedim. Ovo je katastrofa”. 

Kakvi su krovovi, crno sve. Kad je hlado, kada duva vetar sve nanosi i dim i prašinu. Kola su potpuno crna”. 

Prljavština. Bacaju smeće, gde se šta stigne. Zagađenje od toplane, svašta, ne može da se diše”. 

Kad se evidentira prijavljeni problem, na scenu stupaju lokalni ekološki inspektori. 

Inspektor za zaštitu životne sredine obiđe predmetnu lokaciju izvrši inspekcijski nadzor i ako postoje određene nepravilnosti nalaže otklanjanje tih nepravilnosti u određenom roku. Nekad taj rok za rešavanje i otklanjanje nepravilnosti može da bude osam dana i bude, ali ako je problem složeniji onda je taj rok znatno duži”, rekla je inspektorka za zaštitu životne sredine, Maja Ranković.

Problem divljih deopnija u Kragujevcu - začarani krug, ali se rešenje  za zagađenje vazduha ipak nazire.

Na teritoriji grada Kragujevca postoji 14 divljih deponija, koje Javno komunalno preduzeće "Šumadija" redovno uklanja, ali one se nažalost ponov stvaraju. Rak rana našeg grada jeste zagađenje vazduha i gradska toplana Energetika koju najzad posle 40 godina rešavamo”, izjavio je član Gradskog veća za unapređenje i zaštitu životne sredine, Stefan Nikezić. 

Kragujevac za sada ima samo tri ekološka inspektora. Zbog toga nadležni pozivaju građane da preko aplikacije gReact prijave probleme i pomognu im da ih brže otkriju i reše. 

Izvor: RTS