InfoFoto: JKP Šumadija - Arhiva

ZARADITE i do nekoliko HILJADA DINARA na električnom i elektronskom otpadu: Evo na koji način

Autor: InfoKG
08:00 | Ponedeljak, 12 02 2024

Javno komunalno preduzeće “Šumadija” podseća građane da nastavlja sa sakupljanjem i otkupom električnog i elektronskog otpada svakog četvrtka, po ceni od 10 dinara po kilogramu. Mali kućni uređaji, kao što su televizori, monitori, usisivači, pegle, tosteri, fenovi i slično se otkupljuju po ceni od 2 dinara po kilogramu.

Iz JKP “Šumadija“ poručuju da većina EE otpada spada u opasne otpade po zdravlje ljudi pa je neophodno da se pravilno odlažu i recikliraju, kao i da se ne mešaju sa ostalim otpadom.

Fizička lica mogu svakog radnog dana u periodu od 7 do 15 časova da pozivom Korisničkog centra JKP Šumadija Kragujevac prijave električni i elektronski otpad na brojeve telefona: 034/501-180, 034/501-181 i 060/234-10-50. Nakon ostavljanja opštih podataka (ime, prezime, adresa, kontakt telefon) ekipe JKP “Šumadija“ dolaze na kućnu adresu gde vrše merenje prijavljenog otpada, popunjavaju priznanicu i isplaćuju novac u trenutku preuzimanja otpada.

Pravna lica koja poseduju elektronski otpad dužna su da se kao vlasnici opasnog otpada registruju u Agenciji za zaštitu životne sredine. U dogovoru sa JKP Šumadija Kragujevac 48 sati pre preuzimanja otpada moraju da najave Ministarstvu za zaštitu životne sredine kretanje opasnog otpada uz obavezno popunjavanje dokumenta. JKP Šumadija Kragujevac svojim vozilom dolazi na adresu pravnog lica i uz Dokument o kretanju otpada preuzima isti.

U JKP Šumadija kažu da se ove vrste otpada predaju ovlašćenim operaterima koji poseduju odgovarajuće dozvole za dalji tretman.