Info

Enorman rast električnog i elektronskog otpada jedan od najvećih globalnih problema, evo kako da ga se rešite i još da zaradite

Autor: Jovana Mladenović
12:00 | Nedelja, 12 09 2021

Ekolozi i stručnjaci za zaštitu životne sredine procenjuju da enorman rast električnog i elektronskog otpada predstavlja jedan od najvećih globalnih problema današnjice. Kragujevčani se, podsetimo, ove vrste otpada na regularan način mogu rešiti svakog četvrtka, kada ga JKP Šumadija preuzima i otkupljuje.

Ova vrsta otpada uvećava se nekoliko puta brže od komunalnog otpada, što je posledica naglog tehnološkog razvoja, kao i pada cena elektronskih i električnih uređaja.

Većina EE otpada spada u opasne otpade po zdravlje ljudi, pa je neophodno da se pravilno odlažu i recikliraju, kao i  da se ne mešaju sa ostalim otpadom.

Da podsetimo sugrađane, JKP Šumadija Kragujevac svakog četvrtka preuzima i otkupljuje EE otpad od pravnih i fizičkih lica po ceni od 10 dinara po kilogramu za veće kućne aparate, dok se mali kućni aparati ne otkupljuju, ali se preuzimaju.

Tokom 2019. i 2020. godine sakupljeno je i zbrinuto 50,29 tona električnog i elektronskog otpada. 

S obzirom na to da količina ovog otpada ima tendenciju rasta, kupljen je kamion putar za sakupljanje i odvoz elektronskog i električnog otpada. Nabavkom ovog vozila rad Službe za odnošenje smeća postao je brži i efikasniji.