InfoFoto: Medija centar

Zaštitnik građana traži odgovore od Ministarstva zaštite životne sredine zbog prekomernog zagađenja vazduha

Autor: InfoKG
11:00 | Utorak, 14 01 2020

Zbog prekomerne zagađenosti vazduha koja pogađa veći broj gradova i lokalnih samouprava u dužem vremenskom periodu, a među kojima je i Kragujevac, zaštitnik građana Zoran Pašalić pokrenuo je postupak kontrole Ministarstva zaštite životne sredine. Zatražio je od resornog ministarstva odgovore o činjenicama i okolnostima zagađenja. 

Pašalić podseća da je još u 2018. godini u Republici Srbiji kvalitet vazduha je zvanično bio ocenjen III kategorijom (prekomerno zagađen vazduh), i to u Beogradu, Kralјevu, Valјevu, Kragujevcu, Subotici, Sremskoj Mitrovici, Pančevu, Užicu, Smederevu i Kosjeriću. 

U svim ovim mestima uzrok prekomernog zagađenja bile su suspendovane čestice PM10 i/ili PM2,5. Prema dostupnim podacima doprinos drumskog saobraćaja je bio po 6% za obe navedene zagađujuće materije, dok je većina emisija dolazila iz toplana snage manje od 50 MW i individualnih ložišta”, rekao je Pašalić.

Naglasio je da je trend iz 2018. godine nastavlјen i u 2019. godini. 

Naime, prekomerna zagađenost vazduha u Beogradu kao i u drugim gradovima u Srbiji u kojima su poslednjih meseci takođe zabeležene visoke koncentracije pomenutih čestica opravdano su uznemirile javnost i građane i nedvosmisleno ukazale na neophodnost preduzimanja hitnih mera u cilјu uspostavlјanja preporučenih bezbednosnih granica za kvaliteta vazduha”, kaže Pašalić.

Dodaje da je, s obzirom na to da do građana dolaze različite informacije o vrednovanju dobijenih rezultata zagađenja, kao i o uzrocima zagađenja i merama koje Ministarstvo zaštite životne sredine preduzima ili razmatra da preduzme, tražio da ovaj organ dostavi obaveštenje o sledećim činjenicama i okolnostima. 

Evo na koja pitanja je Pašalić tražio odgovore od Ministarstva zaštite životne sredine.

Iz kojih razloga uprkos negativnim ocenama kvaliteta vazduha u 2018. godini Ministarstvo životne sredine nije blagovremeno preduzelo ili predožilo konkretne mere u cilјu smanjenja zagađenja vazduha i unapređenja energetske efikasnosti?

S obzirom na to da stručna javnost ukazuje na više različitih uzročnika zagađenja vazduha i to sagorevanje uglјa lošeg kvaliteta u termoelektranama, intenzivniji saobraćaj, individualna ložišta i trenutni vremenski uslovi da li je Ministarstvo životne sredine izvršilo analizu osnovnih, dominatnih uzročnika visokog stepena zagađenja pojedinačno po gradovima i jedinicama lokalne samouprave?

Da li je u odnosu na utvrđene najznačajnije uzročnike zagađenja vazduha Ministarstvo životne sredine predvidelo i predložilo preduzimanje hitnih kratkoročnih, ali i dugoročnih mera u cilјu njihovog suzbijanja i koje su to mere, i ukoliko nije iz kojih razloga to nije učinjeno?

Da li se javnost redovno i potpuno informiše o trenutnom stanju, odnosno da li se građanima pruža dovolјno podataka o vrsti i obimu informacija o izmerenim vrednostima, njihovom značaju, kao i o uticaju koje izmerene vrednosti zagađujućih materija mogu imati na njihovo zdravlјe?

Rok za odgovor Ministarstva zaštite životne sredine je 15 dana. Nakon sagledavanja odgovora organa i procene, Zaštitnik građana će obavestiti javnost o dalјim koracima. 

Izvor: ombudsman.rs 

Foto: Medija centar