InfoFoto: Printscreen - N1

Pašalić: Joksimoviću deca nisu oduzeta zbog siromaštva, pregledamo dokumentaciju

Autor: InfoKG
15:00 | Utorak, 26 01 2021

Zaštitnik građana Zoran Pašalić izjavio je za N1 da Đorđu Joksimoviću iz Kragujevca deca nisu oduzeta zbog siromaštva, kako to prenose pojedini mediji, jer u Srbiji, kaže, nikome dete nije oduzeto zbog siromaštva. "Već zbog toga što je, eventualno, a to ćemo da utvrdimo, došlo do neadekvatnog odnosa prema deci, zanemarivanja u bilo kom smislu, pa i u pogledu vaspitanja i higijene", kaže Pašalić. Dodaje i da će se o tome da li je bilo propusta institucija u ovom slučaju izjasniti kada bude pregledali kompletnu dokumentaciju. 

Agonija Kragujevčanina Đorđa Joksimovića traje od 2015., kada su mu oduzete tri maloletne ćerke i smeštene u hraniteljsku porodicu. Njegova priča bila je i inspiracija za snimanje filma “Otac”, čiji je nedavno emitovanje na Radio televiziji Srbije ovaj slučaj vratio u središte interesovanja javnosti. U slučaj ovog Kragujevčanina uključila su se ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i za birgu o porodici i demografiji, kao i zaštitnik građana Zoran Pašalić.

Netačna je kvalifikacija da su Joksimoviću deca oduzeta zbog siromaštva, nikome nije oduzeto dete zbog siromaštva, več zbog toga što, eventualno, to ćemo da utvrdimo, je došlo do neadekvatnog odnosa prema deci, zanemarivanja u bilo kom smislu, da i u pogledu vaspitanja i higijene. Dati neku kvalifikaciju na osnovu toga što je pokrenut postupak je nemoguće. Mi smo za sada u posedu dokumenata koje smo dobili iz Ministarstva rada. Trebalo bi da danas stigne, iz Centra u Kragujevcu su nam obećali da će nam poslati svu dokumentaciju koju oni imaju. Obavio sam i razgovor sa Joksimovićem, da svu dokumentaciju koju on ima, da uputi instituciji ili ćemo mi otići po nju“, kazao je Zoran Pašalić za Novi dan na N1.

A dokumentacije, kako je naveo sam Joksimović, ima pun gepek od auta, dodao je Pašalić.

Kada sve to pročitamo, tek onda možemo da donesemo neke zaključke“, naglasio je.

A novo pitanje koje se tada može postaviti je – da li je neko u sistemu zakazao.

Da li je neko zakazao i da li su tačno utvrđene činjenice koje su bile uzrok tome da deca budu upućena u hraniteljsku porodicu. To ne znamo još i ne mogu da prejudiciram koliko će vremena trebati, ali će se uraditi najhitnije moguće, jer je situacija specifična“, izjavio je Pašalić. 

Ispovest Kragujevčanina Đorđa Joksimovića kome su tri ćerke oduzeta 2015. pročitajte ovde: ISPOVEST Đorđa Joksimovića kome su deca oduzeta 2015. – U slučaj se uključili Pašalić i Dmitrović

Izvor: N1, InfoKG