Info

Zgrada “Prosvete“ dobila novi izgled (FOTO)

Autor: InfoKG
12:00 | Ponedeljak, 20 06 2022

Završena je obnova fasade na zgradi “Prosvete” i sada je ovaj objekat dobio poptuno novi izgled. U toku su radovi na zgradi sa figurama atlasa, a potom će, kako je ranije najavljeno, biti nastavljeni na zgradi „Peka“ u kojoj se nalazi pekara.

Radovi na obnovi fasade na zgradu “Prosevete” počeli su krajem oktobra, iako je rok za završetak bio 120 radnih dana, on je probijen. Uprkos tome, končano je okončana obnova fasade i zgrada “Prosvete” dobila je novi izgled.  

U planu je da se fasade 22 objekta u potpunosti zanove i osvetle, kako bismo naš Kragujevac učinili lepšim. S radovima smo počeli najpre na objektu koji je građanima poznat kao zgrada „Prosvete“. Ovaj objekat je izgrađen još pre Velikog rata i u njemu je svojevremeno boravio kralj Aleksandar Prvi Karađorđević povodom proslave stogodišnjice tadašnje Muške gimnazije. Zavod za zaštitu spomenika kulture je 1979. godine pod zaštitu stavio centralno gradsko jezgro i objekte koji nose karakter zaštićenog kulturnog dobra”, rekao je prilikom počtka radova na obnovi fasade na zgradi “Prosvete”, gradonačelnik Kragujevca, Nikola Dašić.

Zgrada bivše „Prosvete“ sagrađena je 1911. godine. Pripadala je bogatom gvožđarskom trgovcu Milanu Nikoliću. Nakon Drugog svetskog rata, zgrada je oduzeta  vlasniku i u nju je smeštena knjižara „Prosveta“, a danas je u njoj jedna od mnogobrojnih banaka koje su se uselile u reprezentativna stara zdanja u kragujevačkoj pešačkoj zoni.

U toku su radovi na zgradi sa figurama atlasa, a potom, kako je ranije najavljeno, biće obnovljena fasada na zgradi „Peka“ u kojoj se nalazi pekara „Jevtić“.

Galerija slika