Info

Zloupotrebljavaju li kragujevački funkcioneri službena vozila? U vlasništu grada 34 automobila

Autor: Branko Vukašinović
10:00 | Petak, 26 03 2021

U voznom parku kragujevačke Gradske uprave trenutno je 34 vozila, od Hondi, a jednom se vozi gradonačlenik, preko Ševroleta, pa do Juga i to od 2002. do 2018. godišta. S obzirom na to da su pojedina službena vozila iz voznog parka neispravna i u lošem stanju, iz Gradske uprave najavljuju nabavku novih automobila. Na pitanje da li kragujevački funkcioneri zloupotrebljavaju službena vozila, iz Gradske uprave tvrde da tokom prethodnih godina nije bilo takvih slučajeva. 

U vlasništu grada Kragujevca je ukupno 34 vozila, pokazuju zvanični podaci koje je portal InfoKG dobio iz Gradske uprave. Reč je o automobilima marki Honda, Ševrolet, BMV, Fiat, Citroen, Opel, Florida, Dačija, Džip i Jugo. Godišta ovih vozila kreću se od 2002. do 2018. 

Shodno ovim podacima, najmlađi automobili u voznom parku Gradske uprave su tri Fiata 500L, koji su 2018. godište, a najstariji Džip sport proizveden 2002.  

Od 34 vozila, 22 su ispravna, četiri su neispravna, sedam su u lošem štanju, a jedno je ispravno ali je dosta prešlo, pa se preporučuje zamena. 

Hondom, proizvedenom 2012, službeno se vozi prvi čovek Kragujevca, a ostalim automobilima funkcioneri i zaposleni po gradskim upravama, komunalnu policija, a neki su i dati na korišćenje Putevima Kragujevac, Domu zdravlja, Centru za ruralni razvoj, Radio televiziji Kragujevac.    

Inače, ovo nije konačna lista s bozriom na to da javna i javno komunalna privatna preduzeća raspolažu svojim voznim parkom. Pa na kraju pojedina ta preduzeća imaju bolja vozila od Gradske uprave. 

Na pitanje da li ima zloupotrebe službenih vozila, u Gradskoj upravi tvrde da prethodnih godina nije bilo takvih slučajeva. 

Кorišćenje službenih vozila u vlasništvu Grada Кragujevca - Gradske uprave za zajedničke poslove regulisano je pravnim aktom. Кorišćenje službenog vozila se zadužuje u skladu sa Pravilnikom. Кontrolu korišćenja službenih vozila obavlja rukovodilac Voznog parka - dispečer”, poručili su za InfoKG iz Gradske uprave.  

Međutim, sumnja oko zloupotrebe službenih vozila postoji kod pojedinih građana. Shodno tome, trebalo bi da službena vozila Gradske uprave budu vidno obeležena, kako ne bi postojala sumnja, a i sprečila se njihova moguća zloupotreba.

S obzirom na to da su pojedina službena vozila iz voznog parka neispravna i u lošem stanju, iz Gradske uprave najavljuju nabavku novih automobila.  

U planu centralizovanih javnih nabavki Gradske uprave za zajedničke poslove za 2020. bila je planirana nabavka novih putničkih vozila, ali ona nije realizoivana zbog likvidnih mogućnosti budžeta Grada. Takođe i u planu javnih nabavki za 2021.godinu planirana je centralizovana nabavka novih putničkih vozila, ali realizacija iste zavisi takođe od likvidnih mogućnosti budžeta Grada”, saopštili su za InfoKG iz Gradske uprave.

Ostaje nam da vidimo, ako do toga dođe, koja će vozila upotpuniti vozni park kragujevačke Gradske uprave.