InfoFoto: kragujevac.ls.gov.rs

Zvanični izveštaj: Šta je izazvalo požar u vrtiću "Crvenkapa"? (FOTO)

Autor: InfoKG
15:08 | Ponedeljak, 19 02 2024

Prema zvaničnom izveštaju, požar u vrtiću "Crvenkapa", koji je izbio u jaslenom delu u subotu uveče, izazvala je prigušnica za neonku. Plan je da se izvrše saniranje i renoviranje, najpre dela obuhvaćenog dimom, a zatim i onog u kome je izbio požar.

Vrtić Crvenkapa obišli su danas predsednik Privremenog organa Nikola Dašić i načelnik Uprave za vanredne situacije Zoran Kočović sa saradnicima. 

Požar je, podsetimo, u subotu u večernjim satima zahvatio jasleni deo objekta površine oko 70 kvadrata. Brzom intervencijom vatrogasaca, požar je lokalizovan, povređenih nije bilo, a materijalna šteta još uvek nije procenjena, a izvršiće je osiguravajuća kuća.

- Zvanični izveštaj stručnih službi je da je požar izazvala prigušnica za neonku. Električne instalacije u ovom vrtiću, po nalogu protivpožarnih stručnih službi Uprave za vanredne situacije u martu 2023. godine su proverene, tako da one nisu uzrok požara kako se nagađalo u javnosti. Izgorelo je oko 70 kvadrata, rekao je Dušan Aleksić, član Komisije za društvene delatnosti Privremenog organakazao, i najavio sastanak sa predsednikom Privremenog organa Nikolom Dašićem i članom Komisije Nenadom Stanišićem kako bi razgovarali o obezbeđivanju sredstava za saniranje i renoviranje, najpre dela obuhvaćenog dimom, a zatim i jaslenog dela u kojem je izbio požar.

Jedan deo je bio direktno izložen požaru i zahteva najveći deo radova, kompletnu rekonstrukciju, od instalacija do konstrukcije. Drugi deo koji je oštećen dimom od požara brže će biti saniran i deca će pre moći da se vrate, kaže Dejan Ružić, načelnik GU za investicije. 

Čišćenjem i krečenjem prostorija, dubinskim pranjem nameštaja, ovaj deo obdaništa brzo će biti vraćen u prethodno stanje.

U vrtić Crvenkapa upisano je 272 mališana od jaslene do predškolske grupe, a u objekat obdaništa smešteni su i mališani Leptirića, pa je ukupno oko 300 dece, kaže direktorka PU Nada Naumović, Milka Simić. Zbog požara deca su izmeštena u obližnje vrtiće – Lane, Sunce, Naša Radost i Bambi, kazala je ona i dodala da svi zaposleni u Ustanovi uz podršku osnivača i razumevanje roditelja, čine sve da deca ne osete ovo privremeno preseljenje.

Galerija slika