Info

Dašić: Rekonstrukcija Trga vojvode Radomira Putnika istorijska investicija iz gradske kase u ovom mandatu (FOTO)

Autor: InfoKG
14:37 | Utorak, 18 10 2022

Rekonstrukcija i uređenje Trga vojvode Radomira Putnika zvanično su počeli danas. Vrednost radova je 322 miliona dinara. Rok za završetak radova je 14 meseci, krajem 2023. godine.

Gradonačelnik Nikola Dašić sa saradnicima, direktorima javnih i javno–komunalnih preduzeća i ustanova kulture prisustvovao je početku radova. 

- Ovo je najveća, istorijska investicija iz gradske kase u ovom mandatu, istakao je gradonačelnik Dašić. Prema njegovim rečima, namera grada je da trg učini još lepšim, da ga drugačije koncipira i da postane novo središte javnog života, uz poštovanje istorije i razvoja prostora oko Trga. 

- Naša je želja da ovo bude tek početak razvoja gradskog centra, da vratimo sugrađane iz tržnih centara u pešačke zone, gde mogu da prošetaju i ugoste svoje i goste Kragujevca i to radimo na ovakav način umivajući lice našeg grada, rekao je Dašić.

- Kragujevac je veliki grad koji ne može da stane bez obzira na to da li je kriza, jer su sredstva odavno budžetirana za tu namenu, rekao je Dašić odgovarajući na pitanje novinara da li je ova investicija potrebna Kragujevčanima u ovom trenutku. Ako budemo čekali savršeno vreme onda ćemo da čekamo još 300 godina.

Pored ukidanja saobraćaja ispred nekadašnje zgrade suda, sada Gradske kuće i transformacije parking mesta u pešačku zonu, predviđeno je povezivanje novoformiranog trga i postojeće pešačke zone u jednu celinu. Uz proširenje zone spomenika, biće formirane dve kružne parterne fontane u osnovi trga, prečnika 35 metara, kao i izgradnja dve linijske fontane sa ambijentalnom rasvetom na prostoru između zgrada Moskva i Zlatna ruža.

Prema rečima Dejana Ružića, v.d. načelnika Gradske uprave za razvoj i investicije, putem javne nabavke posao je poveren konzorcijumu izvođača radova „Alex E&C“, doo Beograd i Vistok Investments, doo Subotica, sa kojima je pre obilaska radova upriličen sastanak u Gradskoj upravi. Stručni nadzor obavljaće Beopotez iz Beograda, koji je radio i nadzor objekata čiju je izgradnju finansirala Republika Srbija kao što su Plata pravde, zatvor u Petrovcu i Data centar.

Galerija slika